Afbeelding
Zeewolde Actueel

Help mee de buurtAED’s te onderhouden en houd Zeewolde hartveilig

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE – Ons dorp is sinds eind 2018 uitgerust met maar liefst 32 buurtAED’s. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Om deze levensreddende apparaten gebruiksklaar te houden is er geld nodig.

In 2023 hangen de buurtAED’s er vijf jaar en vervalt het 1e onderhoudscontract. Stichting buurtAED Zeewolde heeft zichzelf de taak gegeven om geld in te zamelen om zo de kosten voor nieuwe 5-jarige onderhoudscontracten bij de huidige onderhoudspartner Procardio te kunnen financieren. Germa van der Wel van Stichting BuurtAED Zeewolde “Anders komen deze kosten bij de beheerders terecht en dat mag nooit gebeuren. Zeewolde heeft al laten zien dat zij voor elkaar zorgt, dus nu gaan we dat opnieuw laten zien.” Voor de nieuwe contracten moet er 16.000 euro op tafel komen. De stichting voert al een klein jaar actie om dit bedrag met hulp van Zeewoldenaren bij elkaar te krijgen. De teller staat nu op 8.930,15 euro.

De buurtAED-actie maakte in 2018 veel los. Vanuit een groot saamhorigheidsgevoel spaarden buurtbewoners binnen no time maar liefst 31 AED’s, met een waarde van meer dan 50.000 euro, bij elkaar. In mei 2021 kwam er een 32e AED bij in de Molenbuurt. Daarmee is binnen een straal van 400 meter overal binnen de kern van Zeewolde een buurtAED beschikbaar. Deze hoge dekkingsgraad is uniek in Nederland. Opgeteld met de honderden vrijwilligers die kunnen reanimeren, zgn. burgerhulpverleners, kun je stellen dat Zeewolde een hartveilig dorp is. “Want hoe sneller een reanimatie en AED ingezet kan worden, liefst binnen 6 minuten, hoe groter de overlevingskans voor het slachtoffer”, benadrukt Germa het belang van de buurtAED’s.

BuurtAED’s zijn voor iedereen
Om Zeewolde zo hartveilig te houden is het wel zaak dat de buurtAED’s onderhouden blijven worden. Daaronder valt bijvoorbeeld het vervangen van de batterijen, electroden en de AED weer gebruiksklaar maken na een inzet. Om de 16.000 euro bij elkaar te krijgen probeert de stichting zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan de onderhoudscontractenactie voor de buurtAED’s.

Zo worden er komende week huis-aan-huis flyers verspreid met daarop een QR-code waarmee eenvoudig gedoneerd kan worden. “We hopen op net zoveel enthousiasme als in 2018”, aldus Germa, “de AED’s zijn er immers voor iedereen; het is ook in jouw belang dat ze er zijn! Het zou daarom heel mooi zijn als we door deze actie het benodigde bedrag bij elkaar kunnen krijgen.” Doneren kan ook via www.buurtaedzeewolde.nl/doneren en via de Facebookpagina van stichting buurtAED Zeewolde.

Ondersteunende ondernemers 
Naast particulieren zijn er ook lokale ondernemers die de actie financieel ondersteunen en daarmee het belang van de buurtAED’s onderstrepen. Zo dragen Mitra Thiele, Flevo Finance/RegioBank Zeewolde, Bruna Zeewolde, Haanen & Ferneij Makelaardij Zeewolde, Bloomfields and Desjardins Zeewolde, als ook Zeewolde Actueel al een steentje bij; zij doneerden ieder 516,13 euro voor een 5-jarig onderhoudscontract voor een van de buurtAED’s. Drukwerkverspreiders heeft een mooie korting gegeven op het verspreiden van de flyer die volgende week bij deze krant zit. Germa: “Wij zijn supertrots dat niet alleen de inwoners maar ook onze eigen ondernemers willen bijdragen aan een hartveilig Zeewolde.”