De Meermin
De Meermin Zeewolde Actueel

Ambitieus renovatieplan voor ‘De Meermin’

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE — Maandagmiddag 31 januari werd tijdens een persbijeenkomst in ‘De Meermin’ uiteengezet hoe de gemeente het sterk verouderde gebouw aan het Kerkplein denkt aan te pakken. “De beperkte welzijnsfunctie van dit moment zou moeten worden verbreed; De Meermin moet een breed toegankelijk centrum worden voor ontmoeting en verbinding, in de brede zin van het woord.” Zover is het echter nog niet.

Wethouder Steven Scheffer (van o.a. Welzijn) legt uit dat De Meermin goed beschouwd even oud is als het dorp zelf, en daarbij naar de huidige maatstaven onhandig in elkaar steekt. Het is ‘hoekig en hokkig’, kan qua veiligheid niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd, en is dus hoognodig toe aan grondige verbouwing. Projectleider Judith Pasman: “Er is daarom een breed draagvlakonderzoek gedaan onder inwoners, gebruikers en maatschappelijke organisaties.” 

Creatieve werkplaats
Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat Zeewoldenaren graag meer aanbod zouden zien op het gebied van leren, creativiteit, talentontplooiing, vrije tijd en ontspanning. Ook is aangegeven dat er behoefte is aan werkruimte voor clubs en initiatieven, zoals het initiatief tot de creatieve werkplaats, open-tafel-activiteiten of de activiteiten van ouderenbonden.

(Tekst loopt onder de foto verder)


Sfeerbeeld ‘na renovatie’.  - Gem. Zeewolde

Om aan die vragen tegemoet te kunnen komen is, na aanbesteding bij een aantal architectenbureaus, gekozen voor renovatie-ontwerp dat de open ruimte tussen hoofdgebouw en De Eclips in principe ongemoeid laat, en voorziet in een opbouw op de enkele bouwlaag van De Eclips. 

Oase
Pasman: “De binnenplaats wordt op die manier een soort oase, een rustplek. De opbouw is bedoeld voor ‘talentruimtes’ waar jong en oud met van alles aan de slag kunnen: zeg maar een werkplaats voor klussen, repair-activiteiten, kookworkshops en noem maar op.” Ook een daktuin is in het ontwerp opgenomen. “Gardening, wellicht een moestuin, dat hoort bij groen en duurzaam ontwerpen. Samengevat willen we naar een eigentijds en duurzaam gebouw, voorbereid op de toekomst.”

Kosten
De totale kosten van de renovatie worden geraamd op 5.1 miljoen euro, jaarlijks af te schrijven met een bedrag van ruim twee ton, over 25 jaar. Er is nog ampel beraad nodig om over de voorgelegde plannen overeenstemming te bereiken binnen raad en college, niet in de laatste plaats vanwege deze forse investering. In de commissievergadering van 10 februari zullen de plannen worden besproken. Twee weken later is dan de beurt aan gemeenteraad. Geeft deze goedkeuring, dan kan eind 2022 begonnen worden met de werkzaamheden, die waarschijnlijk een jaar gaan duren.