schets impressie renovatie De Meermin
schets impressie renovatie De Meermin Gemeente Zeewolde

Raadscommissie schiet verbouwplannen De Meermin volledig af

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE - De verbouwplannen van activiteitencentrum De Meermin stuitten donderdagavond 10 februari op forse kritiek van de raadscommissie Bestuur, Ruimte en Samenleving. Niet alleen werd het gevraagde krediet (5,2 miljoen euro) als ‘veel te hoog’ ervaren, de commissie miste een gedegen onderbouwing ervan. Wethouder Steven Scheffer (Leefbaar Zeewolde) verweerde zich aanvankelijk nog wel, na de tweede termijn realiseerde hij zich dat het verstandiger was de plannen terug te nemen en te bezien hoe deze beter uitgewerkt zouden kunnen worden.

De raadscommissie was donderdagavond zeer kritisch over het plan waarmee Scheffer voor De Meermin was gekomen. De kritiek ging onder meer over de hoge kosten, in combinatie met de als onvoldoende ervaren onderbouwing ervan. “5,2 miljoen is voor ons een hoop poen”, meende bijvoorbeeld Ruud Visser (BurgerBelang). Hans de Groot (VVD) had het bedrag omgerekend naar de oppervlakte van de nieuwe Meermin. “3.870 euro per vierkante meter. Dat zijn ongehoord hoge kosten. De verhoudingen zijn totaal zoek.” Harry Hübbers (ChristenUnie) trok het nog ietwat breder. “Het lijkt wel of de stenen leidend zijn, maar dat zou toch de visie erachter moeten zijn en die ontbreekt”, hield hij het college voor. Volgens Hübbers, Bouwe van der Weide (CDA) en Henk Parisius (Zeewolde Liberaal) waren er genoeg alternatieven te bedenken om verenigingen, cursussen en bijeenkomsten van onderdak te voorzien, zoals Open Haven, de FlevoMeer Bibliotheek en The Basement. Volgens Wenda Westerhuis (D66) werd er te veel naar De Meermin toegetrokken. “Het straathoekwerk hoort daar niet. Niet voor niets hebben de betrokkenen aangegeven dat zij The Basement als hun thuisbasis zien.” Yvonne van Bruggen (PvdA/GroenLinks) merkte sarcastisch op dat ze in eerste instantie dacht dat het ‘allemaal een grap’ was. Ze sprak van ‘de omgekeerde wereld’. “Nergens lees ik dat ouderenbonden en verenigingen in het voortraject zijn meegenomen. Hoe durft de wethouder dan zo’n onvoldragen en onvolledig plan naar de raad te sturen?” De enige partij die wél te spreken was over het gepresenteerde (concept)raadsvoorstel, was Leefbaar Zeewolde. “Het is een mooi en aansprekend plan”, aldus raadslid Els van Es. “Het geeft ook het Kerkplein meer uitstraling. Er zijn 130 verenigingen en organisaties aangeschreven, 51 hebben er gereageerd en die waren het voor 85 tot 90 procent met verbouwplannen eens.”

Wethouder Scheffer verdedigde na de eerste termijn aanvankelijk nog zijn plannen. “Ik ben blij dat het besluit voorligt, het gebouw is echt op en voldoet niet meer aan de eisen die gesteld mogen worden”, probeerde hij de raadscommissie nog mee te krijgen. Hij gooide echter olie op het vuur, toen hij Open Haven bij voorbaat ongeschikt noemde als alternatief. “Dat is een kerk en bij De Meermin gaat het om welzijnswerk”, sloeg hij de plank mis bij de meeste commissieleden. Bij Hübbers (ChristenUnie) hoefde hij er in ieder geval niet mee aan te komen. “Ik mis het luisterend oor bij de wethouder”, gaf hij de portefeuillehouder mee. “Kerk en welzijn zijn toch niet strijdig met elkaar? U bent bezig met hokjesdenken.” Scheffer trok hierna zijn laatste woorden in, maar de geest was al uit de fles. De wethouder kon slechts concluderen dat er voorlopig weinig anders opzat dan het terugnemen van de al te ambitieuze plannen.