Afbeelding
Markus Spiske

Gemeente gaat minimakorting toch weer toepassen

Gemeente

ZEEWOLDE – Het college van B en W heeft besloten de eerder ingetrokken minimakorting met terugwerkende kracht weer toe te passen. Zo’n 240 Wmo-cliënten hoeven nu toch geen eigen bijdrage te betalen.

De minimakorting werd als gevolg van een besluit van de gemeenteraad per 1 januari 2022 ingetrokken. Inwoners die voorheen gebruik maakten van de (Wmo-)regeling, moesten per 1 januari een eigen bijdrage van € 19,- per maand betalen. Recentelijk gaven enige inwoners aan dat zij de eigen bijdrage niet konden betalen. Door de huidige hoge inflatie en de fors gestegen energieprijzen was dat natuurlijk heel verklaarbaar. Verder waren er zelfs al cliënten die de ontvangen ondersteuning vanuit de Wmo dan maar wensten te beëindigen. Het college zag hierdoor in dat het afschaffen van de minimakorting een wel heel averechtse uitwerking zou hebben.

Eerder hadden de twee andere gemeenten van Meerinzicht (Harderwijk en Ermelo) reeds besloten de minimakorting te blijven hanteren. Voor Zeewolde ontstaat nu een financieel nadeel van ongeveer € 54.720,- per jaar, een bedrag waarmee nog geen rekening was gehouden in de begroting. Het college heeft de gemeenteraad hierover al wel ingelicht, wetende dat die raad hier eigenlijk eerst een besluit over had moeten nemen. Het verhelpen van de financiële stress bij de Wmo-cliënten was in dit geval bij B en W echter zwaarwegender. De minimakorting wordt met terugwerkende kracht per 1 januari 2022 heringevoerd.