Geheel links: Inna. Geheel rechts: Raghib.
Geheel links: Inna. Geheel rechts: Raghib. Zeewolde Actueel

Hartverwarmende Oekraïne-actie: “Doe mee!”

· leestijd 1 minuut Nieuws

ZEEWOLDE — Oorlog, waar ter wereld ook, is tragisch en dramatisch, maar als je er geboren bent, of het voelt als je tweede vaderland, dan ervaar je de gebeurtenissen in Oekraïne als wel heel dichtbij, overrompelend en beangstigend. Dat overweldigende gevoel overkomt Raghib Ranjbar en zijn vrouw Inna dezer dagen. Maar machteloos toekijken, dat is geen optie. Ze willen hun innige contacten met Oekraïne inzetten om te helpen, daadwerkelijk iets te doen. Hun oproep aan alle Zeewoldenaren: doe mee!

Raghib, afkomstig uit Afghanistan, studeerde in Oekraïne en leerde daar Inna Grenovskaja kennen. Ze trouwden, emigreerden naar Afghanistan, maar de oorlogssituatie daar dwong hen korte tijd later hun heil elders te zoeken. Ze wonen nu alweer 25 jaar in Nederland, waarvan 24 in Zeewolde. De banden met Oekraïne zijn altijd gebleven. “Ik was gewend om twee of drie keer per jaar naar Oekraïne te reizen, want ik doe daar normaal gesproken veel zaken. Dat staat nu natuurlijk stil, maar we houden voortdurend telefonisch contact met onze familie en vrienden daar.” Ten bewijze daarvan gaat de telefoon bijna onophoudelijk…

Een goede vriendin van Inna was op haar beurt gewend om met enige regelmaat naar Nederland op bezoek te komen. “Vooral met Koningsdag bijvoorbeeld”, vertelt Inna, “Dat was altijd erg leuk.” Maar nu bevond ze zich, met haar gezin, plotseling in een gevaarlijke situatie. Inna aarzelde geen moment: “Je moet hier naar toe komen!” De aanvankelijke terughoudendheid was begrijpelijk, maar uiteindelijk kwam ze toch met haar drie kinderen naar Zeewolde, waar ze door de familie Ranjbar met open armen werden ontvangen. “Het was een reis met veel oponthoud, vooral aan de grens, maar gelukkig, ze zijn er!” Blijheid daarom kan er echter niet echt zijn, omdat ze hun man en vader in Oekraïne moesten achterlaten.         

Hulplijn richting Oekraïne
Voor Raghib en Inna blijft het niet bij gastvrij zijn. Hun goede contacten hebben ze ingezet om een betrouwbare hulpgoederenlijn op te zetten richting Oekraïne. “We zamelen in principe alles in wat kan helpen, want er dreigt gebrek aan alles”, legt Raghib uit, “maar we zijn nu vooral blij met goederen die weinig ruimte innemen. Simpele dingen zoals verbandmiddelen, medicijnen, luiers, toiletspullen, alles wat je dagelijks gebruikt. Zodra we een lading hebben gaat het richting Warschau, en vandaar naar de grens met Oekraïne. We weten precies wie het daar overneemt en waar het vervolgens terecht komt.” Dan aarzelt hij even, want de vraag die dan volgt is fors: “Als er iemand is die een bestelbusje kan en wil uitlenen, dan zou dat helemaal fantastisch zijn, want hoe meer we in één keer kunnen meenemen, hoe beter!”

Raghib is eigenaar van ‘Arjan Autobedrijf’, aan de Mast 33. Daar heeft hij een box ingericht waar de ingezamelde goederen tijdelijk worden opgeslagen en klaargemaakt voor vervoer. Goederen kunnen daar worden afgegeven. Is telefonisch contact nodig, bijvoorbeeld als een gulle gever buiten de openingsuren iets zou willen afgeven, dan kan gebeld worden: 06 – 4011 8357 (Raghib) of 06 – 4715 4667 (Inna). Warm aanbevolen!