V.l.n.r.: Voorzitter Anja Blink, wethouder Egge Jan de Jonge en cultuurmakelaar Marina van Arendonk
V.l.n.r.: Voorzitter Anja Blink, wethouder Egge Jan de Jonge en cultuurmakelaar Marina van Arendonk Photographer: Nelleke Hakvoort

Goed cultuuronderwijs nu ook voor Zeewolde mogelijk

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE — Voorzitter van stichting De Verbeelding Anja Blink en wethouder Egge Jan de Jonge tekenden woensdag 9 maart een convenant voor structureel meer en goed cultuuronderwijs voor alle kinderen van Zeewolde. Hiermee is een nieuwe fase bereikt in tien jaar cultuureducatie voor de kinderen van 4 tot en met 18 jaar in Zeewolde. Culturele partners en cultuurcoördinatoren van de scholen en ook het nieuwe team Verbeelding&CO zijn verheugd en tekenden uiteraard mee. 

Lenka de Hoogh gaf een presentatie over de mogelijkheden van nieuwe media en filmeducatie. Samen met het NFF, het Nederlands Filmfestival, zijn er deze week diverse workshops voor groep 5,6 en 7 van het basisonderwijs. Lenka: “Met de kerndoelen van het onderwijs en kunstvakken zoals film en nieuwe media, biedt dit concrete werkvormen voor het onderwijs. De fase van onderzoeken, reflecteren, maar ook creëren stimuleert bewustzijn en creativiteit. Zeker in tijden van corona bepaalt de digitale wereld een groot deel van onze waarneming. Dat de vraag naar filmeducatie en digitale middelen vanuit het onderwijs alleen maar groter wordt is heel begrijpelijk.”

Jelle Stellingwerf deed een behoefteonderzoek naar educatie ten behoeve van de culturele omgeving: waar wonen we in Zeewolde? Wat is de impact van water, windmolens, energie, LandArt, architectuur, burgerschap maar ook, wereldculturen, oorlog en vrede, Kunst in de openbare ruimte? Jelle: “Wat zou het leuk zijn om al die schoolklassen te laten zien waar er getrouwd kan worden en wat de betekenis daarvan is. De architectonische gebouwen, het raadhuis, De Verbeelding maar ook het carillon vragen om educatieve lessen waarmee we betekenis kunnen geven aan de plek waar je woont en opgroeit. Het inzetten van kunstvakdocenten en goede gidsen is daarbij noodzakelijk.”

Door de aanhaking bij de provinciale infrastructuur is het mogelijk om cultuureducatief lesmateriaal op maat aan te bieden. Voor de ontwikkeling daarvan is geld en deskundigheid nodig. Cultuurmakelaar Marina van Arendonk: “Al tien jaar lang hebben we 100% afname van het cultuureducatieve programma voor alle scholen in Zeewolde. We bereiken daarmee alle schoolgaande kinderen. Dat dat een grote behoefte is blijkt door de immer trouwe opkomst en betrokkenheid van de scholen. Verbeelding&CO is al tien jaar een begrip, en dat is een proost waard. Nu vooral voorwaarts!”