Afbeelding
Zeewolde Actueel

Tom Zonneveld beleeft droomstart als lijsttrekker Leefbaar Zeewolde

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – De kersverse lijsttrekker Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde beleefde een droomstart bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. Hij zag het zetelaantal van zijn partij verdubbelen van vijf naar tien, waardoor er zelfs een absolute meerderheid in de gemeenteraad ontstond. Zo’n resultaat was nog niet eerder vertoond in Zeewolde.

Zelfs in z’n stoutste dromen had Tom Zonneveld niet verwacht dat Leefbaar Zeewolde zo’n letterlijk overweldigende uitslag zou neerzetten. “Dit had ik inderdaad niet zien aankomen”, schudt hij zijn hoofd. “Ik had wel een winst verwacht naar zeven of misschien zelfs acht zetels, maar op een absolute meerderheid had ik echt niet gerekend.” 

In gesprekken op straat merkte Zonneveld vooraf al wel dat zijn partij en haar standpunten het goed zouden doen bij de kiezers. “Het eerste is natuurlijk het datacenter. Niet alleen het datacenter zelf, maar vooral de manier waarop dit zonder goede inspraak er doorheen gedrukt is. Het tweede onderwerp dat vaak ter sprake kwam was bouwen in het bos. Daar zijn wij, net als de ChristenUnie en het overgrote deel van de bevolking, tegenstander van. Ik denk dat dit de twee belangrijkste redenen zijn waarom de kiezer ons, maar ook de ChristenUnie vertrouwen heeft gegeven.”

Een absolute meerderheid (tien van de negentien zetels) betekent dat Leefbaar Zeewolde in haar eentje een college zou kunnen vormen. Dit heeft echter niet Zonnevelds voorkeur. “We willen graag met andere partijen samenwerken en gaan bedenken hoe we dat zo goed mogelijk vorm kunnen geven. Het is belangrijk dat alle kiezers zich zoveel mogelijk gehoord voelen.” Zonneveld zelf wil zich de komende vier jaar inzetten als fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde. “Ik wil heel graag tijd houden voor de verenigingen, waar ik actief deel van uitmaak in Zeewolde. Juist daardoor denk ik dat ik een betere volksvertegenwoordiger kan zijn. Ik zou daarom nu ook geen wethouder willen worden, want dat is een wel erg drukke baan.”