Allemaal klaar..?
Allemaal klaar..? Zeewolde Actueel

De eerste liters water voor het nieuwe zwembad!

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE — De groepen vier en vijf van basisschool ‘In de Lichtkring’ hadden de primeur. Keurig op een rij zaten ze, 47 in getal, klaar om op het sein van wethouder Ewout Suithoff een kleurig emmertje water om te kieperen richting zwembadbodem. Daarmee werd – we schrijven 22 maart – symbolisch de ‘dichtheid’ van het bad getest, weer een mijlpaal richting de feestelijke opening van sportcomplex ‘Het Baken’ versie twee-punt-nul.

Voor er echt gezwommen kan worden moet nog veel gebeuren. Een aardige plens water moet nog volgen, bijvoorbeeld. “Om precies te zijn 962.500 liter”, antwoordde gemeentevoorlichter Desirée van Essen desgevraagd. Wethouder Suithoff kon over de afbouwfase van de komende maanden al een paar concrete zaken melden. “In de loop van de maand mei gaat de officiële oplevering van het pand plaatsvinden. Vanaf dat moment moeten we gaan inrichten. Tafels, stoelen, bureaus, computers, alles moet een plek krijgen en draaien, voor we open kunnen. Met de horeca-uitbater vinden momenteel de afrondende gesprekken plaats, en ook dat moet allermaal operationeel zijn. Het krijgt echt een gunstige, uitnodigende plek binnen het complex.

Bijzonder aan het nieuwe sportcomplex is dat het geheel ‘gasloos’ wordt opgeleverd. “Er is niet eens een gasaansluiting voorzien”, aldus de wethouder. “Als geheel is het een hypermodern en duurzaam ontworpen gebouw geworden. Het voorziet grotendeels in z’n eigen energiebehoefte, door een installatie van ruim 600 zonnepanelen op het dak, en een warmtepompinstallatie. Dat aantal panelen kan eventueel naar behoefte nog worden uitgebreid. De installatie verwarmt, mede door de slimme isolatie, heel economisch in de winter, en koelt in de zomer. Verder is de bodem van het bad zodanig ontworpen dat het oppervlak ‘in rust’ helemaal boven het water komt te liggen. Waar vroeger een beweegbare mat over het water werd getrokken, zorgt nu de bodem zelf voor het warmtebehoud. Dat werkt enorm besparend!”

De officiële opening van het complex staat gepland op zaterdag 11 juni. “Die dag zijn er natuurlijk wat korte plichtplegingen, maar het wordt verder vooral een kennismakingsdag voor de inwoners van Zeewolde”, legt Suithoff uit. “De verschillende sportverenigingen verzorgen dan workshops en clinics, de gasten worden rondgeleid en iedereen is welkom. Geen ‘bobo-dag’, maar een Open Dag!” Kan er daarna meteen gezwommen worden? “Nou, er volgt dan nog een fase van proefdraaien, maar daarna gaan we echt open. Vast staat in ieder geval dat de kinderen van Zeewolde na de zomervakantie gewoon weer in het eigen dorp de zwemlessen kunnen volgen. Eindelijk!”          

Deze ook nog...