Afbeelding
Gemeente Zeewolde

Meta maakt pas op de plaats met plannen datacenter Zeewolde

Politiek

ZEEWOLDE – De huidige omstandigheden hebben ertoe geleid dat Meta voorlopig afziet van de bouw van een hyperscale datacenter in Zeewolde. Dat meldt Meta in een verklaring. Het Amerikaanse techbedrijf heeft besloten ‘de ontwikkelingen te pauzeren’. Hoe lang deze pauze gaat duren is nog niet duidelijk.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp, Instagram en Messenger, maakt een pas op de plaats naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in Nederland ten aanzien van de bouw van datacenters. Zoals bekend onderzocht Meta al enkele jaren de mogelijkheid om een datacenter te bouwen in Zeewolde.

“In 2019 is Meta door de lokale, provinciale en nationale overheid uitgenodigd om een datacenterinvestering in Nederland - en in Zeewolde in het bijzonder - te overwegen”, meldt een woordvoerder van Meta. “Sindsdien heeft Meta een sterke samenwerking voor ogen, met banen en maatschappelijke voordelen voor de regio. Omdat we een goede buur willen zijn, hebben we vanaf dag één benadrukt dat een goede match tussen ons project en de mensen in Zeewolde het belangrijkste criterium is bij onze plannen. Gezien de huidige omstandigheden hebben we besloten om onze ontwikkelingen in Zeewolde te pauzeren. We blijven nauw samenwerken met de gemeente bij het bepalen van onze vervolgstappen.”

Het besluit van Meta komt nog geen uur nadat een meerderheid van de Tweede kamer de regering had opgeroepen de bouw voor nu tegen te houden, meldt de NOS. Eerder riep de Eerste Kamer al op om de datacenterplannen in Zeewolde tegen te houden. Onlangs gaf minister De Jonge aan ‘ervan af te willen.’

Het wachten is nu op wat het Rijksvastgoedbedrijf gaat doen. Zij bepaalt of het grond wil verkopen aan Meta.