Afbeelding
Gemeente Zeewolde

Macht grootste raadsfracties geen garantie voor verkrijgen gezag

· leestijd 2 minuten Gemeente

ZEEWOLDE - De fracties van Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie hebben woensdagavond 30 maart pijnlijk ervaren dat het krijgen van macht niet automatisch voor gezag zorgt. Dat laatste heb je of heb je niet en woensdagavond hadden twee grootste fracties dat in het geheel (nog) niet.

Wat een feestelijke installatieavond in The Lux had moeten worden liep uit op een ontluisterend gekissebis over wat het demissionaire college van B en W nu allemaal nog wel en niet meer mag. “Dit agendapunt gaat waarschijnlijk langer dan tien minuten duren”, loste burgemeester Gerrit Jan Gorter aan het begin van de zogenoemde motie vreemd aan de orde van de dag alvast een schot voor de boeg. Het leek hem niet onverstandig de gasten van de zojuist beëdigde raadsleden de kans te geven de zaal vroegtijdig te verlaten…

Tot er een nieuw college van B en W is geïnstalleerd, blijft het oude nog in functie. Er is dan sprake van een ‘demissionair’ college, waarbij er in feite vooral op de winkel wordt gepast en er niet gauw nog even allerlei besluiten doorheen worden gedrukt. Dit was voor de fracties van Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie echter niet genoeg. Tom Zonneveld (de nieuwe fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde) zei dat het zaak was dat er in een sfeer van ‘rust, stabiliteit en transparantie’ gewerkt zou kunnen worden ‘aan herstel van vertrouwen’. Het demissionaire college zou onder meer geen ‘meningsvormende en opiniërende uitingen’ meer mogen doen over het dossier datacenter.

Verder dienden gesprekken met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en het Rijksvastgoedbedrijf over te worden gelaten aan het nieuwe college. Zonneveld vroeg of het college de motie wilde overnemen en anders zou hij deze in stemming brengen, daarbij wetend dat zijn partij alleen al voor een meerderheid in de raad kon zorgen. Het demissionaire college (met tevens twee wethouders van Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie) was geenszins van plan de motie over te nemen. Waar wethouder Steven Scheffer van Leefbaar Zeewolde (wijselijk?) zijn mond hield en ook zijn voorganger Winnie Prins (die tot haar vertrek van eind juni 2021 steeds had meegestemd met de voortgang van het dossier datacenter) vroeg niet om de microfoon. Wethouder Ewout Suithoff (ChristenUnie) deed dat wel. Hij voelde zich getergd en zag de motie als een regelrechte motie van wantrouwen aan het hele demissionaire college. Hij zei het ‘zeer jammer te vinden dat de beide grootste fracties niet met hem en zijn collega’s in gesprek waren gegaan’.

Zo moest dat volgens de indieners van de motie evenwel niet worden gezien. “Gezien wat het college de afgelopen weken allemaal heeft gezegd”, probeerde Tamara Baas (ChristenUnie) nog. “U wilde vooruitkijken, zei u, en nu kijkt u zelf terug”, reageerde Samee Sabur (D66) gevat. Actief Zeewolde, D66 en VVD gaven hierop aan dat zij ‘volop vertrouwen’ hadden in het vertrekkende college. Het CDA kon helemaal niet meepraten, daar het enig overgebleven raadslid (Egge Jan de Jonge) geen dubbele pet op wilde en tijdens de discussie plaatsnam op de publieke tribune. Bij de ChristenUnie werd de vertrouwensvraag al wat aarzelender beantwoord en bij Leefbaar Zeewolde moest het helemaal uit de tenen komen.

Na verschillende schorsingen en de toezegging dat het college tijdens het beraad van 12 april in gesprek gaat met de raad, trok Zonneveld (Leefbaar Zeewolde) zijn motie in en gaf hij aan dat zijn fractie haar vertrouwen in het college zou behouden. Angela Huckriede (VVD) kon het niet nalaten de aanstaande coalitie te ‘bedanken voor de enerverende avond waarin het hersteld vertrouwen een grote stap voorwaarts heeft gemaakt’. De cynische ondertoon waarmee zij deze woorden uitsprak, was overduidelijk.