De kunstenaartjes, met burgemeester Gerrit Jan Gorter
De kunstenaartjes, met burgemeester Gerrit Jan Gorter Zeewolde Actueel

Burgemeester ontvangt Vredesgordijn

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE ā€” Donderdagmiddag 7 april kreeg een initiatief van Verbeelding&Co een afronding met een feestelijk tintje: een ā€˜Vredesgordijnā€™ kreeg een opvallende plaats in de publieksruimte van het Zeewolder gemeentehuis. Burgemeester Gerrit Jan Gorter was er speciaal voor uit een vergadering gelopen, en stond een vijftal basisscholieren die het gordijn kwamen ā€˜onthullenā€™ vriendelijk te woord. Bij dat alles viel de symboliek rond vrede en vrijheid, zeker in dit tijdsgewricht, niet te missen.

Melak, Sophie, Lale, Elysee en Ties vertegenwoordigden zoā€™n vijftig medescholieren, ā€˜afkomstigā€™ uit lopende of inmiddels afgeronde creatief-culturele projecten van Verbeelding&Co, zoals de KunstExpeditie, het Wereldkoor en de TextielExpeditie. Onder leiding van Lyda Rump (textielkunstenares) en Annemiek Eradus (kunstvakdocent) maakten ze samen een Vredesgordijn waarop een groot aantal vilten vredesbloemen en vredesduiven een duidelijke vredesboodschap willen uitdragen. Ook leerlingen van groep 4/5 van basisschool De Wetering werkten mee. 

ā€œGeen IJzeren Gordijn, maar een Vredesgordijnā€, vatte cultuurmakelaar Marina van Arendonk het samen. ā€œVrijheid zoals wij die kennen is niet vanzelfsprekend, daar moet je blijvend aandacht voor vragen. Dat is de boodschap van dit Vredesgordijn.ā€ Die boodschap is voor bezoekers van het publiekscentrum verwoord op een ingelijste ā€˜werkomschrijvingā€™ die aan de burgemeester werd overhandigd. ā€œDe spijker is al geslagen, u hoeft ā€˜m alleen nog maar op te hangenā€, kreeg hij te horen, wat hij met alle genoegen deed. De beschrijving besluit met: ā€œMet dit Vredesgordijn vragen we aandacht voor de oorlog in OekraĆÆne, maar tegelijkertijd voor alle verschillende culturen in Zeewolde die hier een veilige haven hebben gevonden.ā€

In zijn gesprekje met de vijf kinderen ging burgemeester Gorter kort in op die veilige haven die Zeewolde te bieden heeft. Zo op het oog en oor zijn het gewone, Nederlands sprekende kinderen, maar bij enige navraag bleek dat de ā€˜rootsā€™ veel verder reiken: Irak, Letland, Ruslandā€¦ Families uit alle windstreken, gevlucht naar veilig Nederland. Hun verhaal illustreerde treffend de connectie met het Vredesgordijn. 

De overdracht van het gordijn werd officieel toen kleine Ties een kartonnen label kwam brengen, met daarop een drietal kruisjes, ā€˜vredeskusjesā€™ geborduurd. De bedoeling was dat burgemeester Gorter naald en draad ter hand zou nemen om dat label op het gordijn te bevestigen, waarmee de overdracht een feit zou zijn. ā€œMaar eerst uw handtekening eropā€, vond Ties. ā€œMaar dan ook die van jullieā€, kaatste de burgemeester terug. ā€œIk heb geen handtekeningā€, deed Ties bedremmeld. ā€œDan schrijf je toch gewoon je naam?ā€, loste Gorter dat met een knipoog op. Kinderlijke argeloosheid, laat dat in vredesnaam zo blijvenā€¦

Voor meer informatie: https://verbeeldingenco.nl/.

De burgemeester tekent het label; Ties kijkt nauwlettend toe.
De burgemeester beoefent 'textiele vormgeving'.
Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30