Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Duizend basisschoolkinderen genieten van Koningsspelen op atletiekbaan

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Op en rond de atletiekbaan van Zeewolde deden vrijdagmorgen en -middag 22 april maar liefst duizend basisschoolkinderen mee aan de jaarlijkse Koningsspelen. 

Landelijk worden de Koningsspelen gehouden sinds 2013, het jaar waarin Willem-Alexander tot Koning werd gekroond. De meeste basisscholen uit Zeewolde doen hier al vanaf het begin op eigen wijze aan mee. In 2019 waren er voor het eerst vier basisscholen die gezamenlijk aan de slag gingen met de Koningsspelen. Dat gebeurde op de atletiekbaan in het hart van Zeewolde en was een initiatief van Gerard Assen en Sybrigje Westerhof. In 2020 en 2021 kon het evenement vanwege corona geen doorgang vinden. Dit jaar was die mogelijkheid er echter wel weer en er waren zes basisscholen die gehoor gaven aan de oproep van de buurtsportcoaches: ’t Wold, De Richtingwijzer, De Regenboog/Christiaan Huygens (’s morgens), De Toermalijn, Kaleidoscoop en Het Mozaïek (’s middags). Wethouder Ewout Suithoff gaf vrijdagmorgen om negen uur het startsein. Hij herinnerde de kinderen aan de verjaardag van Zijne Majesteit en liet hen drie keer ‘hoezee’ roepen. Daarna zorgde danscoach Samantha de Vries voor een heuse warming-up. Dat was geen verkeerd idee, want de vrijdagmorgen begon met een nogal koude wind. Gaandeweg de ochtend werd het weer evenwel wat aangenamer en was het gewoon genieten geblazen voor kinderen, leerkrachten en hulpouders. In gemixte groepjes verspreidden de kinderen zich na de warming-up over de atletiekbaan om allerlei spelletjes te doen die de aanwezige ouderen waarschijnlijk aan de vroegere Koninginnedag deden denken, zoals waterdragen, spijkerbroekhangen en zaklopen. De Koningsspelen werden afgesloten met een estafette, waarbij van elke school een ‘Willem-Alexander’ en een ‘Máxima’ zo mooi mogelijk oranje gekleed moesten worden.

“Het is belangrijk voor kinderen dat ze kunnen spelen en genieten en dat ze voelen dat ze onderdeel zijn van een landelijk geheel”, aldus Michelle Volk, coördinator van de buurtsportcoaches.

“De kinderen maken een ontbijtje voor de koning, kunnen opruimen als een koning en zich uitleven op de springkussens”, vulde buurtsportcoach Marijke van de Beek aan. Volk: “Supergaaf om te zien dat er zoveel kinderen op zo’n dag met elkaar aan het bewegen zijn.”

Het door supermarktketen Jumbo gesponsorde Koningsontbijt zat er voor de kinderen van de deelnemende scholen vrijdag helaas niet in. Het brood, het beleg en het fruit waren ’s middags ook nog goed en zo werd de Koningslunch een prima alternatief.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding