Een Koninklijk lintje voor Hannie Dekker, Wim van Heeringen en Jan van 't Loo
Een Koninklijk lintje voor Hannie Dekker, Wim van Heeringen en Jan van 't Loo Foto: Zeewolde Actueel

Drie Zeewoldenaren Koninklijk onderscheiden

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Burgemeester Gerrit Jan Gorter mocht dinsdagmorgen 26 april in kunstpaviljoen De Verbeelding drie Zeewoldenaren verrassen met een Koninklijke onderscheiding. Hannie Dekker, Wim van Heeringen en Jan van ’t Loo werden alle drie benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vrouwen van Nu

Hannie Dekker (82) was liefst 52 jaar vrijwilliger bij verschillende stichtingen en verenigingen. Voorheen woonde ze in Twente, waar ze in de jaren ’70 en ‘80 medeoprichter en (hoofd)leidster was van Peuterspeelzaal Het Bruggetje in Glanerbrug. Ze verzorgde het programma, coördineerde de inzet van de leidsters en verzorgde de communicatie richting ouders. Verder was ze contactpersoon van Unicef voor de afdeling Enschede, iets wat ze na haar verhuizing naar de Flevopolder in 1993 voortzette in Zeewolde. In haar nieuwe woonplaats werd ze vrijwilliger en later voorzitter van de afdeling Zeewolde van ‘Vrouwen van Nu’. Hierbij organiseerde en begeleidde ze internet- en computercursussen en de jaarlijkse stadswandeling voor leden in Amsterdam, de stad waarin ze in haar jonge jaren zelf nog had gewoond. In 2021 was mevrouw Dekker een van de kartrekkers van het ‘Social Sofa’- project, waarbij Zeewolde een zitbankje aan het Marktpad rijker werd dat werd ontworpen door wijlen Ben van den Hengel en zijn zoon Sylvester. Op de mozaïekbank kunnen mensen elkaar ‘ontmoeten’. In 2014 werd mevrouw Dekker door de landelijke vereniging van Vrouwen van Nu uitgeroepen tot ‘Vrouw van het jaar’. Tussen 2002 en 2010 was de decorandus voorts voorzitter/bestuurslid van de Stichting Welzijn Ouderen Zeewolde. Bij de SWOZ was ze onder meer computerinstructeur. Daarnaast organiseerde ze met andere vrijwilligers activiteiten in het zorgcentrum De Sfinx en de jaarlijkse Dag van de Ouderen. In 2003 werd ze zelfs uitgeroepen tot ‘Vrijwilliger van het jaar’. In 2015 werd mevrouw Dekker voorzitter van de Nationale Vereniging De Zonnebloem, afdeling Zeewolde. Ze organiseert hierbij tot heden allerlei activiteiten, zoals bingo, theaterbezoek en bezoek aan leden. 

Mannenkoor

Wim van Heeringen (76) is sinds 1980 vrijwilliger bij diverse verenigingen. Zo zette hij zich sinds 1980 in verschillende functies in voor Korfbalvereniging Atlantis in Mijdrecht, een van de vele plaatsen waar hij met zijn gezin woonde. Hij was er voorzitter van de jeugdcommissie, secretaris, vertegenwoordiger sponsorzaken, vicevoorzitter, scheidsrechter en leider van de recreantengroep. Sinds 2007 was Van Heeringen betrokken bij het begin 2022 opgeheven Interkerkelijk Mannenkoor Zeewolde (IMZ). Hierbij was hij de organisator van onder meer de jaarlijkse Kerst Zing In in kerkcentrum Open Haven, waarbij telkens verschillende gastkoren werden uitgenodigd. Voor het maandelijkse kerkblad ‘Vaarwater’ van de Protestantse Gemeente Zeewolde is Van Heeringen sinds 2011 administrateur. Tevens doet hij voor de PGZ allerlei bezoekwerk. 

Fondsenwerver

Jan van ’t Loo (58) was/is naast zijn werk als senior communicatieadviseur en fondsenwerver bij de Stichting World Vision betrokken bij verschillende vrijwilligersactiviteiten. Bij de protestants-christelijke basisschool De Richtingwijzer aan de Lisdodde was Van ’t Loo lid van de medezeggenschapsraad (MR) en afgevaardigde naar de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) namens de drie p.c. basisscholen in Zeewolde. Bij Zandokhan Diving was Van ’t Loo assistent bij de duikopleiding en vrijwilliger in het duikteam. Tevens organiseerde hij activiteiten en ondersteunde hij lokale evenementen als de intocht van Sinterklaas en de Nieuwjaarsduik van Rotaryclub Zeewolde. Bij de Protestantse Gemeente Zeewolde was Van ’t Loo lid van de commissie Vorming en Toerusting. Ook zat hij in de werkgroep die de verduurzaming van kerkcentrum Open Haven voorbereidde, hetgeen in 2019 resulteerde in het predicaat ‘Groene Kerk’. Sinds 2018 is hij tevens secretaris van de beheercommissie Open Haven. Ook was hij in 2016-2017 medeorganisator van de jongerenwerkvakantie naar Kenia. Voor de Voedselbank De Kostmand verzorgde Van ’t Loo enkele jaren als vrijwilliger PR, communicatie en fondsenwerving. In 2019 werd hij voorts initiatiefnemer en fondsenwerver van het team 7UP bij het evenement Alpe d’HuZes. Daarnaast is hij ambassadeur van het innovatief concept Brineys. Bij dit initiatief wordt in ontwikkelingslanden zout én drinkwater uit zeewater gewonnen. De opbrengsten van de verkoop van het zout worden gebruikt om de drinkwaterproblematiek aan te pakken. Voor Brineys ondersteunde de decorandus de positionering, stelde hij het businessplan op, ontwierp hij de website en ontwikkelde hij het logo. Ten slotte, maar zeker niet onbelangrijk, is het gegeven dat Van ’t Loo als enig kind al sinds zijn 21e mantelzorger is van zijn ouders. 

Valse voorwendsels

De drie nieuwe lintjesdragers werden elk met een ‘smoes’ naar De Verbeelding gelokt. Hun familie en naaste omgeving waren wel in het ‘complot’ betrokken. Zo dacht Hannie Dekker dat zij met haar familie naar de Floriade in Almere zou gaan. Daar was echter wel een omweg door Zeewolde voor nodig. Pas toen zij burgemeester Gorter bij de ingang van De Verbeelding zag staan, begon zij de gaten te krijgen wat al maandenlang voor haar geheim was gehouden. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding