Gezellig druk...
Gezellig druk... Foto: Zeewolde Actueel

Zeewolde vierde “vooral gezellig” Koningsdag

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE - Hoewel de beelden van elders in het land anders deden vermoeden moest Zeewolde het op Koningsdag doen met een schaars straaltje zon, veel bewolking en af en toe een dreigende lucht, maar het bleef gelukkig droog, en daar ging het om. Het toch wel frisse weer leek niemand te deren, en op de drukste momenten was het alsof heel Zeewolde was uitgelopen om mee te beleven wat lange tijd niet mogelijk was: een ‘ouderwetse’ Koningsdag.

De traditionele vrijmarkt had volgens het programma van de Oranjevereniging Zeewolde dit keer een aantal varianten, met evenzovele ‘titels’. Maar of het nu een kleedjesmarkt, rommelmarkt, Koningsmarkt, goede doelenmarkt of gewoon vrijmarkt moest heten, het leek wel alsof heel Zeewolde drie jaar lang alle prullen en spullen had opgespaard om het op deze dag tegen een schappelijk prijsje van eigenaar te laten verwisselen. Van Toren- en Raadhuisstraat via Kerkplein, Marktstraat en -pad richting evenemententerrein, overal lagen de trottoirs vol met van alles en nog wat, en het werd luidkeels en met de nodige grappen en grollen aangeprezen. Ook de ‘weide’ in de hoek tussen Flevoweg en atletiekbaan lag praktisch vol met fraai uitgedoste kooplui en een hoop spullen. Voeg daarbij de aandoenlijk musicerende kinderen die op fluit en viool onophoudelijk het Wilhelmus lieten horen, en de sfeertekening is compleet. “Ik vind het vooral zo gezéllig!”, liet een feestganger zich ontvallen.

Al voor dag en dauw was men druk in de weer geweest, maar een officieel startmoment, dat hoort er ook bij. Even voor tienen kwamen leden van Muziek- & Showkorps Blue Seals blazend en tamboerend het evenemententerrein op marcheren, gevolgd door twee fraaie koetsen waarvoor al even fraaie Friese paarden waren gespannen. Uit de ene stapten burgemeester Gerrit Jan Gorter en zijn echtgenote, de andere bleek de gedecoreerden van dit jaar te vervoeren. Ze zaten zogezegd ‘hoog te koets’, en uitstappen was nog niet zo simpel, maar met enige hulp lukte dat prima. 

Voorzitter Henk Parisius van de Oranjevereniging opende met “Welkom, Zeewolde!”, en na een korte inleiding liet hij het woord aan de burgemeester, die de nieuwe lintjesdragers vervolgens welverdiend in het zonnetje zette. “Allen vrijwilligers”, benadrukte hij. “Maar liefst 90% van alle gedecoreerden in het land is vrijwilliger, maar ook zijn vrijwel allen zestig-plus. Het lijkt wel alsof alleen ouderen vrijwilligerswerk doen, en dat is best verontrustend.” Hij pleitte voor het enthousiast maken van jeugd en jongeren voor vrijwilligerswerk, zodat instellingen en verenigingen die grotendeels op vrijwilligers draaien hun belangrijke werk kunnen blijven doen. “Ook in Zeewolde!” Applaus klonk daarop, zowel voor de trotse vrijwilligers met een lintje, alsook voor vrijwilligers in het algemeen. 

Vervolgens werd onder begeleiding van de Blue Seals het Wilhelmus gezongen, de vlag gehesen, een driewerf hoera geroepen, en daarmee ging Koningsdag 2022 in Zeewolde dan officieel van start. Het programma vermeldde verder aanwezigheid van springkussens en de (brood-)nodige foodtrucks, optredens van DJ Sten en dansscholen, de zolang gemiste fietsenveiling door leden van Scouting Jan Wandelaar, kortom: het ging er ouderwets aan toe. En het bleef nog lang, inderdaad, “vooral gezellig!”

De 'weide' praktisch vol
Het Wilhelmus
Lekker klontje...
Even vrij...