Afbeelding
Foto: 5 mei comite

5 mei: Saamhorigheid, vrijheidsvuur, ontbijt, crashsite-route en zang

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Waar op 4 mei om 20.00 uur de dodenherdenking plaatsvindt, op onder andere de begraafplaats, en het vrijheidsvuur door lopers van Zeewolde Atletiek uit Wageningen wordt gehaald, is er op 5 mei ruimte voor saamhorigheid en het stil staan bij onze vrijheid.

Vrijheidsvuur
Lopers van Atletiekvereniging Zeewolde halen rond middernacht op 4/5 mei het Vrijheidsvuur op uit Wageningen om deze vervolgens naar Zeewolde te brengen. De verwachting is dat de lopers rond 8.15 uur/8.30 uur aankomen op het Kerkplein. Daar wordt het vrijheidsvuur overgedragen aan burgemeester Gorter en zal het vuur op het Kerkplein ontstoken worden, welke tot 15.00 uur zal branden.

Ontbijt
Aansluitend kunnen alle aanwezigen met elkaar toasten op de vrijheid en samen ontbijten. Iedereen is welkom om aan te schuiven. Je kan je eigen ontbijt meenemen of van te voren ontbijt bestellen bij Bakker Bart (Bakker Bart ontbijtje – exacte info volgt) of Bakkerij de Toren (een zelf samengestelde picknickmand en/of knapzak voor de kinderen). Op 5 mei kan je bij beide bakkers tussen 8.00 en 8.30 uur het ontbijt ophalen.

Fietsroute
Gedurende de dag kan er gefietst worden op een speciale fietsroute (40 km lang) die voert langs de crashsites. In de WO II zijn verschillende vliegtuigen in het gebied van de huidige provincie Flevoland neergestort. Tijdens het droogleggen van de polders zijn vele van deze vliegtuigen gevonden en geborgen. Deze fietsroute brengt je langs diverse locaties waar deze toestellen geborgen zijn. De geplaatste markeringspalen die je tegenkomt zijn voorzien van informatieplaatjes met een QR-code. Deze verwijst naar de website van Stichting Ongeland, met informatie over het vliegtuig en de omstandigheden waarin deze is neergestort.
De route is op het Kerkplein af te halen tussen 10.00 uur en 14.00 uur. Buiten deze tijden om ligt deze route bij het Toeristisch Informatie Punt van Puur Zeewolde bij de Leeuw Snacks.

Shantykoor
Tussen 12.00 en 15.00 uur verzorgt het Shantykoor een optreden op het Kerkplein. Zij zullen het programma van deze dag afsluiten.

De organisatie van Bevrijdingsdag ligt bij de Oranjevereniging. Het 4/5 comité is opgeheven. “Maar als Oranjevereniging met aangesloten vrijwilligers vonden wij het wel belangrijk dat ook in Zeewolde herdacht wordt. Zeker in deze tijden, waarin wij van dichtbij weer meemaken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.”