Burgemeesters van Zeewolde en Harderwijk met de oudste veteranen uit hun dorp
Burgemeesters van Zeewolde en Harderwijk met de oudste veteranen uit hun dorp Foto: Zeewolde Actueel

Regionale Veteranendag; een dag vol verhalen, ontmoetingen en indrukken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Een groot aantal veteranen, jong en oud en nog actief dienende militairen, uit Zeewolde, Harderwijk, Ermelo, Putten en Nijkerk bezochten zaterdag de Regionale Veteranendag in Zeewolde. Onder hen de 101-jarige Jos Wessels uit Zeewolde en de 100-jarige Bob Bisschop uit Harderwijk. “Dan heb je veel verhalen te vertellen. U hebt als KNIL-militair veel meegemaakt. Heren, wat fijn dat u erbij bent”, sprak Maarten van Panhuis, bestuursvoorzitter van de Stichting Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe, hen toe tijdens de officiële opening in The Lux.

De regio (Zeewolde, Harderwijk, Ermelo, Putten en Nijkerk) telt 1300 veteranen. In Zeewolde wonen 265 veteranen, waarvan de helft nog actief dienend. “Het delen van verhalen doen veteranen het liefst onderling”, gaf burgemeester Gerrit Jan Gorter aan in zijn welkomst toespraak. “Dat weet ik uit ervaring als familie van. Daarom is een dag als dit zo geschikt.”

Met de Regionale Veteranendag, die bij toerbeurt wordt georganiseerd in Zeewolde, Harderwijk, Ermelo, Putten en Nijkerk, wil de stichting op sympathieke wijze erkenning en waardering voor de Nederlandse veteraan onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Maar het is in eerste plaats een dag voor veteranen zelf. “Een eigen dag om verhalen te delen, elkaar te begrijpen en van elkaar te leren. Maar ook het gevoel van verbondenheid weer te mogen ervaren en waardering en erkenning te laten zien en te laten voelen. Want die wordt nog niet overal gevoeld”, gaf Van Panhuis de aanwezigen mee.


Foto Zeewolde Actueel

De 15e Regionale Veteranendag speelde zich af onder zeer zomerse temperaturen. Ondanks de warmte is de dag goed bezocht. Die begon gelijk goed met een vrolijke muzikale verwelkoming verzorgd door het Muziek en Tamboer Korps Verbindingsdienst. 


Concert door Muziek en Tamboer Korps Verbindingsdienst  - (Foto Deen Guldemond)

De Zingende Fotografen deden daar nog eens een schepje bovenop met hun heerlijke Swing the Mood Bevrijdingstour. 


In de mood met de Swing de Mood Bevrijdingstour- Zeewolde Actueel

De opstelling van de diverse militaire voertuigen trok zoals altijd grote belangstelling. Jongere maar ook oudere bezoekers lieten zich maar al te graag uitnodigen om even in te stappen. 


Zelf achter het stuur kruipen- Zeewolde Actueel


Foto- Zeewolde Actueel


Foto - Zeewolde Actueel

Ook de militaire wapens bleken een grote aantrekkingskracht te hebben. Door het zelf vasthouden van een wapen of het aantrekken van een kogelwerend vest konden bezoekers ervaren hoe zwaar of dat is. De waardering voor de militairen werd daardoor alleen maar groter.


Foto- Zeewolde Actueel

Ook veel interesse was er voor de pop-up expositie van het Defensie Uniform Prive Museum die met onder meer gebruikte kleding en uitrusting van veteranen uit de regio een mooi beeld gaf aan de diverse missies waar zij aan hebben deelgenomen.

In aanloop naar de Regionale Veteranendag heeft LOZ een aantal indrukwekkende verhalen opgetekend uit de monden van Zeewolder veteranen. Deze zijn op de website van Lokale Omroep Zeewolde terug te lezen.


Op weg naar de officiële opening (Foto Zeewolde Actueel)


Groepsfoto veteranen en genodigden - Zeewolde Actueel

Afbeelding
Afbeelding