Afbeelding
Eigen foto

Ondermijnende criminaliteit in het buitengebied te lijf

ZEEWOLDE - In de Week van de Veiligheid ontvingen bewoners en/of ondernemers in het buitengebied een envelop met praktische informatie, gericht op de signalering en bestrijding van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied.

In de envelop zat onder andere een bijzondere kraskaart. Bij het krassen valt er in dit geval niets te winnen, maar komt er een geur vrij van xtc. Gemeente Zeewolde, die de enveloppen heeft verspreid, hoopt dat bewoners hierdoor eerder een drugslab zullen herkennen en dat te melden bij de politie.

De envelop kwam tot stand in samenwerking en afstemming met de politie, LTO Noord en het Districtelijk team ondermijning Flevoland (onderdeel van RIEC Midden Nederland). Ondermijnende criminaliteit -oftewel de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld- is een vorm van criminaliteit die steeds vaker in het buitengebied plaatsvindt. Het buitengebied van Zeewolde is groot en uitgestrekt. Hierdoor kan niet altijd en overal toezicht worden gehouden. Dit leidt tot kwetsbaarheid; steeds vaker treft de politie drugslabs en hennepkwekerijen aan in loodsen en vinden drugsafvaldumpingen plaats in de natuur.

Gemeente Zeewolde wil deze onwenselijke situatie samen met de inwoners en ondernemers een halt toeroepen. Met de veiligheidsenvelop biedt de gemeente gerichte informatie hoe ze hieraan zelf kunnen bijdragen. Naast de krasgeurkaart om xtc-geur te kunnen herkennen, bevat de envelop een signaalkaart buitengebied met informatie over mogelijke signalen van ondermijning en een handig kaartje met de contactgegevens van Meld Misdaad Anoniem. De gemeente hoopt hiermee de bewustwording en meldingsbereidheid van verdachte situaties in het buitengebied te vergroten.