Afbeelding
Erik Wallenburg

Oorspronkelijke bewoners RCN halen herinneringen op

(door Mannes Schoppink)

ZEEWOLDE – Recreatiecentra Nederland (RCN) is bezig met een flinke inhaalslag. Het recreatiepark langs de dijk investeert fors in het moderniseren van zijn verhuurobjecten. Oude bungalows maken plaats voor nieuwe energiezuinige bungalows en chalets. In het voorjaar werden de eerste 22 bungalows al afgebroken. Nu zijn de laatste 52 bungalows aan de buurt om tegen de vlakte te gaan. Vier van de oorspronkelijke bewoners halen nostalgische herinneringen op.

Erik en Marry Wallenburg woonden van mei 1981 tot maart 1984 in een bungalow op de RCN. Erik was destijds beheerder van het restaurant op het recreatiebedrijf. “We hadden eerst drie maanden in een stacaravan gewoond en konden daarna een bungalow als een soort dienstwoning betrekken”, herinnert hij zich. “Officieel mochten we er niet wonen en waren we op Almere aangewezen. Nijkerk was geen optie, want dan moest je daar economisch gebonden zijn.”

Bijzondere gemeenschap

In het begin ging het vooral om personeelsgezinnen, na enige tijd volgden andere buren als schoolhoofd Gerrit Wolthuis en zijn vrouw Ria en het predikantenechtpaar Frans van der Sar en Annemarie van Andel. “En er kwamen tijdelijk ook politieagenten wonen, in afwachting van hun woning in het dorp”, weet Erik nog heel goed. “De politie had een oudere landrover. In de late avond, als ze een bakkie deden, stond die tank dan onder ons slaapkamerraam te ronken.”

Al met al denkt Erik terug aan een ‘gouden tijd’ op de RCN. “Toen onze dochter Femke werd geboren, werd er een ooievaar op het dak van onze bungalow neergezet. Natuurlijk wisten we dat ons verblijf er tijdelijk zou zijn. In maart 1984 zijn we naar de Oostergo verhuisd.”

Lees verder op pagina 3