Bridget Grabijn neemt deel aan Provinciaal Jeugddebat
Bridget Grabijn neemt deel aan Provinciaal Jeugddebat (Zeewolde Actueel)

Zeewolder scholieren naar Nationaal Jeugddebat

ZEEWOLDE – Onder normale omstandigheden zou het Provinciaal Jeugddebat van Flevoland woensdagmiddag 20 januari zijn gehouden in de Statenzaal in Lelystad, nu zaten de deelnemers thuis achter hun scherm en moesten zij hun standpunten op die manier zo goed mogelijk voor het voetlicht zien te brengen. Bridget en Lydia uit Zeewolde deden dat met verve en mogen door naar het Nationaal Jeugddebat in april.

Met het Provinciaal Jeugddebat kunnen jongeren van 12 tot 18 jaar kennismaken met de provinciale politiek. Voor politici is het een goede manier om in gesprek te gaan met jongeren. Hoewel het geen debatwedstrijd is, wordt na afloop van elk Provinciaal Jeugddebat een groep deelnemers geselecteerd om mee te doen aan het Nationaal Jeugddebat 2021.

Flevoland sloot woensdag de rij provincies. Het debat was live te volgen op YouTube en werd gepresenteerd door Emma Brendsen. Bridget, Lydia, Maxim, Aiden en Maureen zitten met elkaar in het derde jaar van het gepersonaliseerd leren op RSG Levant. Samen met leerlingen elders uit Flevoland gingen zij woensdagmiddag in gesprek over actuele provinciale thema’s als eenzaamheid in relatie tot corona en het nut en de noodzaak van recycling.

Ondertussen luisterden en praatten enige Flevolandse politici aandachtig mee, te weten Jop Fackeldey (gedeputeerde voor de PvdA), Harold Hofstra (gedeputeerde voor de ChristenUnie), Arief Khedoe (voorzitter Statenfractie Denk), Niek Beenen (Statenlid JA21, voorheen Forum voor Democratie) en Bryant Heng (Statenlid ChristenUnie).

Doorslag

Bridget en Lydia van RSG Levant kregen aan het eind van het debat te horen dat zij in april mee mogen doen aan het Nationaal Jeugddebat, net als enige scholieren uit Almere.

De jury selecteerde hen door te kijken naar hun manier van presenteren en analyseren, maar ook konden goed nadenken en op een betrokken wijze luisteren de doorslag geven.

In april komen de jeugdige debaters uit het hele land en zijn de gesprekspartners geen Statenleden of gedeputeerden meer, maar zelfs Kamerleden en ministers.