Oorverdovend stil op straat

ZEEWOLDE – Met het ingaan van de avondklok, op zaterdag 23 januari om 21.00 uur, kon je in Zeewolde bijna een speld horen vallen. Tot vlak voor die tijd zag je hier en daar nog wat auto's rijden, maar even over negenen waren de wegen en straten vrijwel overal spookachtig leeg.

De avondklok betekent dat het verboden is zonder geldige reden op straat te zijn. Bij overtreding riskeer je een boete van 95 euro. De avondklok geldt tot 10 februari 04.30 uur.

Het doel van deze zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown is om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Handhaving

De ingevoerde avondklok zal in Zeewolde door politie en BOA’s gehandhaafd worden. De prioriteit lag de afgelopen maanden al op het samenscholen van jongeren. Met name in de middag en avond, maar ook in de weekenden, werd actief gecontroleerd. Burgemeester Gorter meldt dat dit ook de komende periode zal gebeuren. Hij roept iedereen op om zich vooral aan de regels te houden. “Wees creatief met wat je kunt doen vanuit je eigen huis”, geeft hij mee. “Ook in Zeewolde zijn de coronacijfers te hoog. Om dat onder de knie te krijgen zullen we deze paar weken door moeten.”
Tijdens de avondklok mag je alleen met een geldende reden de straat op, bijvoorbeeld als je zelf, een hulpbehoevend persoon of dier dringend (medische) hulp nodig heeft. Ook voor vitale beroepen, het uitlaten van de hond (in je eentje en hond aan de lijn) en noodzakelijke reizen, bijvoorbeeld voor een uitvaart, bezoek rechtbank of een examen (mits aantoonbaar), worden uitzonderingen gemaakt.

Ontheffingsmogelijkheden

Moet je toch de straat op, dan dien je een formulier ‘Eigen verklaring avondklok', bij je te hebben. Als je je hond uitlaat hoef je geen verklaring bij je te hebben. Moet je voor je werk naar buiten dan moet je ook een ‘Werkgeversverklaring avondklok' kunnen laten zien. De werkgever bepaalt dit. Voor diverse beroepen gelden uitzonderingen, zoals agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers, bus- en taxichauffeurs; zij hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben.

Meer info: www.rijksoverheid.nl.