Afbeelding
BING

Gemeenteraad wil gelederen weer sluiten

(door Mannes Schopppink)

ZEEWOLDE - Deel twee van de bespreking van het BING-rapport naar aanleiding van de vorige zomer gedane integriteitsmelding stond donderdagavond 11 februari op de agenda van een extra gemeenteraadsvergadering in The Lux. Het centrale thema hierbij was: “Wat hebben wij hiervan geleerd?”

Rob Smeets (Zeewolde Liberaal), degene die de integriteitsmelding oorspronkelijk deed, kreeg ook deze avond als eerste het woord. Hij begon te zeggen dat hij de conclusies van het BING-rapport (BING = ‘Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten’) geheel onderschreef. “Laat daar geen misverstand over bestaan. Er is geen sprake geweest van het schenden van integriteit of van belangenverstrengeling.”

Kous niet af

Toch was voor Smeets de kous daarmee niet af. “Breder kijkend naar het begrip integriteit kom je ook bij zaken als rolvastheid en transparantie. Het was niet alleen zo dat betrokkenen op bepaalde momenten anders hadden kunnen handelen, maar ook anders hadden moeten handelen.” Smeets herhaalde dat al zijn bedenkingen tegen het aanbestedings- en besluitvormingstraject betreffende het ‘Zonnewoud’-project overeind waren blijven staan en dat hij zich hierin gesteund voelde door het BING-rapport. “Het is dan ook niet zo dat de burgemeester het in zijn rapport van augustus voldoende had onderzocht. Dat het BING-rapport overbodig zou zijn, is flauwekul.” Tevens herhaalde Smeets dat hij in een voorkomend geval wéér een melding zou doen. “Wellicht wel anders, maar ik wil niet weglopen. De gemeenteraad heeft een controlerende taak en die vat ik heel serieus op.”

Ernst Bron (ChristenUnie) betreurde het dat gedurende het proces de integriteit van burgemeester Gorter ter sprake was gekomen. “Dat is toch wel de grootste mogelijk onzin”, benadrukte hij. Ook Bron had zijn les geleerd. “Bij de geringste twijfel over belangenverstrengeling dient de burgemeester op de hoogte te worden gesteld. Maar misschien ben je dan al te ver.”

Lees verder op pagina 3