Datapark: gemeente en provincie zien vrijwel alleen maar voordelen

(door Saskia de Wijk)

ZEEWOLDE – Gemeente Zeewolde wil Trekkersveld I, II en III, parallel aan de Gooiseweg, uitbreiden met een nieuw, 201 ha groot, bedrijventerrein: Trekkersveld IV. Het project bestaat uit twee onderdelen: 35 ha is bestemd voor verdere uitbreiding van het huidige bedrijvenpark voor middelgrote en grote bedrijven in de sectoren transport, logistiek, productie, groothandel en industrie. Het grootste deel van het terrein, 166 ha, is bestemd voor het ontwikkelen van een campus waarop een datacenter wordt gevestigd; een gebouw waar (grootschalige) dataopslag en dataverwerking plaatsvindt.

Vanwege de vele vragen die datacenters momenteel zowel lokaal, regionaal als landelijk oproepen, heeft het college van B&W besloten om de toekomstige ontwikkeling in een persconferentie nader toe te lichten. Dat gebeurde woensdag 24 februari door coördinerend wethouder Egge-Jan de Jonge, wethouder Ruimtelijke Ordening Wim van der Es en gedeputeerde economische zaken Jan Nico Appelman.

Ontwerpbestemmingsplan

Het toekomstige bedrijventerrein is nu nog landbouwgrond. Vier agrarische ondernemers zullen plaats moeten maken voor ontwikkeling. Dat gebeurt volgens wethouder De Jonge in goed overleg. Om de plannen mogelijk te maken moet eerst een bestemmingswijziging plaatsvinden. In het ontwerp bestemmingsplan dat nu ter inzage ligt staat omschreven wat er gebouwd mag worden en aan welke voorwaarden er moet worden voldaan om in dat gebied te mogen bouwen.

Milieu Effect Rapportage (MER)

Met het ontwerpbestemmingsplan is ook een MER (Milieu Effect Rapportage) gemaakt. Hierin worden de effecten van de voorgestelde bestemmingswijziging nader bekeken en staan de randvoorwaarden beschreven waaraan de ontwikkeling dient te voldoen.
“De conclusie van de MER vormt geen belemmering om door te gaan met de ontwikkeling”, aldus wethouder Van der Es.
De ontwerpplannen en –besluiten zijn in te zien via: www.ruimtelijkeplannen.nl en www.zeewolde.nl/trekkersveld4.

Voorsorteren op de toekomst

Gemeente Zeewolde en provincie Flevoland zien vooralsnog alleen maar voordelen bij de komst van het datapark in Zeewolde. Met de ontwikkeling van het bedrijvenpark en het datapark op Trekkersveld IV zeggen zij ‘zich voor te sorteren op de toekomst’. “Op weg naar meer kennis, meer werk, meer ruimte om te ondernemen met kansen voor nieuwe vormen van energie.”

Qua data-logistiek wordt het datacenter Zeewolde volgens wethouder De Jonge ‘het meest effectieve datacenter ter wereld’. Welke naam achter het datapark schuilgaat wilde de wethouder (nog) niet zeggen. “De naam doet er niet”, aldus wethouder De Jonge. “Belangrijk voor ons is de juiste milieueffecten te beoordelen en te onderzoeken.”

Groene energie-slurpers?

Een schetsontwerp laat zien dat in het datapark vijf enorme datahallen worden gebouwd met daaromheen ondersteunende faciliteiten, interne ontsluitingswegen en groen- en watervoorzieningen.

Lees verder op pagina 3