Afbeelding
EO

Bregje Smetsers biedt een inkijkje in haar leven in
tv-programma 'De 100: wachten op een donor'

(door Saskia de Wijk)

ZEEWOLDE – De 44-jarige Bregje Smetsers uit Zeewolde, erfelijk belast met cystenieren, wacht op een donornier. Actief als ze is voor de Nierstichting en Nierpatiëntenvereniging Nederland (NVN) zette zij zich in januari 2020 in voor de landelijke campagne ‘Doneer 1 minuut.nl’ door mensen op te roepen in gesprek te gaan met elkaar over orgaandonatie. Haar levensverhaal werd opgepakt door de EO voor het programma ‘De 100; wachten op een donor’. Bregje maakt hierin deel uit van een groep mensen, die soms al jaren wacht op een geschikte donor, en die in het afgelopen jaar door Bert van Leeuwen is gevolgd.

Met het oog op de nieuwe donorwet, die op 1 juli 2020 is ingegaan en daarmee de hoop op meer orgaandonoren in ons land, komen in het programma de volgende vragen aan de orde: Is deze verwachting uitgekomen? Is het leven van de deelnemers veranderd? Staan ze nog op de wachtlijst of zijn ze getransplanteerd? De persoonlijke verhalen van zowel de ontvanger als de donor zijn indringend maar geven ook hoop. Zo zien we in de serie onder meer dat Bregjes moeder Eke en haar beste vriendin Hilde bereid zijn een nier af te staan. Moeder Eke had haar nier ook aan Bregjes vader kunnen geven, die aan dezelfde ziekte overleden is, maar besloot samen met haar man haar nier voor haar kinderen te bewaren.

Bregje kijkt terug op een heftig jaar. "Vooral het afgelopen half jaar was om meerdere redenen erg teleurstellend”, vertelt ze. "Ik loop heel hard terug, mijn nierfunctie is nog maar 14%.”

Lees verder op pagina 3