Burgemeester Gerrit Jan Gorter bij het stembureau in Open Haven
Burgemeester Gerrit Jan Gorter bij het stembureau in Open Haven Zeewolde Actueel

Landelijke trends bij verkiezingen ook te zien in Zeewolde

(door Mannes Schoppink)

ZEEWOLDE - Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week was het drie dagen mogelijk te gaan stemmen. De officiële verkiezingsdag was woensdag 17 maart, terwijl de senioren en mensen die tot de kwetsbare groepen behoorden ook reeds op maandag 15 en dinsdag 16 maart hun stem mochten uitbrengen. 70-plussers konden hun ingevulde stemformulier eveneens schriftelijk inzenden. In Zeewolde werd daar 1.053 keer gebruik van gemaakt.

Vanwege de coronamaatregelen konden veel ‘normale’ stembureaus dit jaar niet worden ingezet. Het was daarom dat er een beroep werd gedaan op kerkgebouwen als Open Haven, De Schuilhof en Het Kruispunt. Ook de kantine van voetbalvereniging Zeewolde was voor de gelegenheid een handig en goed bereikbaar stembureau. Vanwege de uitgebreide openstelling van de verschillende stembureaus waren er dit jaar extra vrijwilligers nodig. Datzelfde gold voor het coronaproof tellen van de stemmen na afloop. Burgemeester Gerrit Jan Gorter was blij dat ‘opvallend veel jonge mensen’ zich hiervoor hadden aangemeld. “En de opkomst was weer zeer hoog, net als in 2017”, aldus de burgervader woensdagavond in Open Haven. “Het is hier vanaf vanmorgen vroeg de hele dag doorgegaan. En daarbij diende een vaste looproute in acht te worden genomen.”

Plus en min

Kijkend naar de uitslagen van Zeewolde valt op dat deze niet echt afwijken van de landelijke scores. Er is één duidelijk verschil: landelijk won de VVD, plaatselijk verloor de partij van Mark Rutte (- 1,2 %). Ook in Zeewolde was er flinke winst voor D66 (+ 2,3) en Forum voor Democratie (+ 4,3) en ook nieuwkomer JA21 deed het erg goed (3,8). Duidelijk verlies was er in Zeewolde voor PVV (- 2,3), CDA (- 3,1), GroenLinks (- 2,3), SP (- 2,1) en ChristenUnie (- 1,2). PvdA, Partij voor de Dieren en SGP bleven vrijwel gelijk. De BoerBurgerBeweging, die in Oost-Nederland veel aanhang vergaarde, bleef in Zeewolde op 190 stemmen steken (1,4 %). Opmerkelijk was dat de PVV bij de uiteindelijke uitslag van Zeewolde 200 stemmen minder had gekregen dan op basis van de voorlopige telling was gemeld. Er bleek sprake te zijn van een telefonisch misverstand.

Voorkeurstemmen

Verreweg de meeste voorkeurstemmen in Zeewolde gingen naar Mark Rutte (VVD): 3.186. Bij het CDA haalde Pieter Omzigt er bijna net zoveel (542) als lijsttrekker Wopke Hoekstra (682). De andere hoofdrolspeler uit de toeslagenaffaire, Renske Leijten (SP) behaalde 131 voorkeurstemmen in Zeewolde. Bij het Forum voor Democratie behaalde de nummer 2, Wybren van Haga, meer voorkeurstemmen (465) dan lijsttrekker Thierry Baudet (442).
De Zeewolder kandidaten stonden allemaal op een onverkiesbare plaats. Toch hun aantallen: Elise Hordijk (CDA) 43, Nicole Smits (CDA) 21, Koos Hopster (CDA) 3, Egge Jan de Jonge (CDA) 18 en Gert-Jan Ransijn (JA21) 41.