Wethouder Egge Jan de Jonge
Wethouder Egge Jan de Jonge Zeewolde Actuee

"Draagvlak voor datacenter nodig bij gemeenteraad én bevolking”

(door Mannes Schoppink)

ZEEWOLDE - De komst van het mega datacenter in Zeewolde roept, mede door de onrust over de berichtgeving over datacenters in Noord-Holland, veel vragen op bij de inwoners van Zeewolde. De gemeente besloot daarom maandag 29 maart jl. een online informatiebijeenkomst te organiseren over de plannen die er zijn om een datapark te vestigen op Trekkersveld IV. Zeewolde Actueel voelde verantwoordelijk wethouder Egge Jan de Jonge vooraf alvast aan de tand.

Grote ontwikkeling

Wethouder Egge Jan de Jonge (CDA) vergeleek de komst van het datacenter onlangs met spelen in de Champions League. “Dat deed ik op aan te geven dat de ontwikkelingen momenteel megagroot zijn”, verduidelijkt hij. Volgens de verantwoordelijke portefeuillehouder moet er op een heel ander niveau worden gedacht en zaken gedaan. “Ook zullen we spelers moeten zoeken die op dat hoge niveau mee kunnen doen. De provincie participeert bijvoorbeeld al vanaf dag één. Voor Zeewolde alleen zou dit een veel te grote ontwikkeling zijn. De vraag was ook niet van ons, het bedrijf kwam naar óns toe.”

Over de dataparken in Noord-Holland wil De Jonge liever niet te veel zeggen, omdat de situatie daar slechts deels vergelijkbaar zou zijn. “De datacenters daar staan er al enige jaren en zijn geplaatst op basis van de kennis van destijds. Inmiddels zijn we veel verder qua ontwikkeling en inzichten. We weten nu bijvoorbeeld veel beter hoe je met restwarmte om moet gaan. Ook gebruiken we geen drinkwater bij het koelen, maar oppervlaktewater. In Noord-Holland kwamen de windmolens er naderhand, hier hebben we al een jarenlange traditie. En vergeet niet dat wij nauw samenwerken met provincie, waterschap en omgevingsdienst.”

Ook bij de te gebruiken hoeveelheid oppervlaktewater springt Zeewolde er volgens de wethouder positiever uit. “In Hollands Kroon wordt er gesproken over 525 kuub per uur, bij ons gaat het om 54. Het afvalwater gaat naar de riolering, het koelwater komt terug in de Hoge Vaart. Daarbij zijn er strenge controles op de temperatuur en de eventuele aanwezigheid van schadelijke stoffen.
Dat verhaal van tropische vissen is het bekende broodjeaap. Het water zal op moment van lozing hooguit één graad warmer zijn. Vergeet niet dat het waterschap heel streng meekijkt en het datacenter niet anders behandelt dan agrariërs.”

Werkgelegenheid

Bij het hoofdstuk werkgelegenheid maakt De Jonge onderscheid tussen die in de constructie- en die in de operationele fase. "In de constructiefase gaat het om 1.200 tot 1.500 werknemers over een periode van vijf tot zeven jaar."

Lees verder op pagina 3


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding