Afbeelding
Zeewolde Actueel

“Datacenter wel zo groot als 250 voetbalvelden, hè?”

(door Mannes Schoppink)

ZEEWOLDE – Gerrit van der Heide noemt zich een ‘verontruste burger’. Hij ziet de komst van een hyperscale datacenter naar Zeewolde absoluut niet zitten. “Dan komt er hier zo’n Amerikaanse miljardair en wat hebben wij eraan? Niets”, verzucht de Zeewolder pensionado.

Voelspriet

Gerrit van der Heide woont al sinds 1987 in Zeewolde. Hij was tijdens zijn werkzame leven docent lichamelijke opvoeding en muziek op het voortgezet onderwijs. Sinds enkele jaren is hij met pensioen. Vervelen doet hij zich echter niet. “Ik lees graag en verdiep me in dingen”, steekt hij van wal. “Als ik niks weet, praat ik ook niet lekker. Ik heb een voelspriet voor bedreigingen die ik op ons af zie komen.”

Afgelopen januari hoorde Van der Heide van de eventuele komst van een datacenter naar Zeewolde. Op 24 februari kwam de iets uitgebreidere info hem vervolgens onder ogen. “Het zijn wel 250 voetbalvelden, hè? Ik ben laatst eens om het beoogde gebied heen gefietst. Ik schrok ervan, zo’n groot oppervlak! Hier is Zeewolde veel te klein voor.”

Controle kwijt

Van der Heide is vooral bang dat ‘die grote jongen uit Amerika' Zeewolde helemaal gaat overweldigen. "Het bedrijf zal geen seconde stoppen. Als er iets is met bijvoorbeeld de water- of stroomtoevoer of dat men meet dat er te veel chemicaliën worden uitgestoten, laten ze zich echt niet onderbreken, ze gaan dag en nacht door.”

Lees verder op pagina 3