Karin Krijnen en burgemeester Gerrit Jan Gorter
Karin Krijnen en burgemeester Gerrit Jan Gorter Gem. Zeewolde

Gemeente en ‘Meld Misdaad Anoniem' gaan samen

(door Jelle Stellingwerf)

ZEEWOLDE — Dinsdagmiddag 11 mei tekenden Karin Krijnen namens ‘Meld Misdaad Anoniem’ en burgemeester Gerrit Jan Gorter namens de gemeente Zeewolde een convenant dat tot doel heeft de communicatie tussen beide te bevorderen.

De overeenkomst legt vast dat relevante meldingen dusdanig vlot bij de gemeentelijke Veiligheidscoördinatie terecht moeten komen dat effectief kan worden opgetreden tegen fraude en criminaliteit die bestuurlijk kan worden aangepakt.

Ondermijning

De gebeurtenis vond plaats tijdens een kort digitaal persmoment, waarbij de burgemeester eerst het woord kreeg. Hij noemde het fenomeen ‘ondermijning’, waarmee in juridische context de vermenging van onder- en bovenwereld wordt bedoeld. In dat verband stelde hij vast dat angst om (vermoeden van) misdaad te melden veelvuldig voorkomt. “Kunnen we dat oplossen, dan werken we daar natuurlijk heel graag aan mee.”

Hij prees de inspanningen van begeleidend ambtenaar Manon van de Schootbrugge. Als beleidsmedewerker Integrale Veiligheid was het aan haar om samen met ‘Meld Misdaad Anoniem’ de plannen te concretiseren tot een samenwerkingsovereenkomst, zodat Gorter met een gerust hart zijn handtekening kon plaatsen.

Karin Krijnen, al 13 jaar manager Operations bij ‘M.’, zoals Meld Misdaad Anoniem kortweg wordt aangeduid, is doorkneed in de materie rond ‘aangifte en privacy’. Ze weet te melden dat Zeewolde “bij benadering de 190ste gemeente is die meegaat in de samenwerking”, en is daar blij mee. “We zijn over de helft. Een goede zaak!”

Noodgreep

In haar nadere uitleg hecht ze eraan te benadrukken dat melden bij M. nog steeds, en blijvend, moet worden beschouwd als noodgreep. “Melden, aangifte doen, moet in principe altijd bij de politie gebeuren. “Pas als er sprake is van een aannemelijk risico om een relatie op het spel te zetten of zelfs te verliezen, dán pas komt M. in beeld. Denk aan een goede buur, een collega met wie je de volgende dag weer samenwerkt, zoiets. Bij melding wordt dan ook altijd zorgvuldig nagegaan of dat risico aanwezig is. Is dat het geval, dan wordt de melding geregistreerd en doorgegeven."

Anonimiteit gewaarborgd

Bij M. is en blijft de anonimiteit van de melder altijd gewaarborgd. Het meldpunt is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000, op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur, in het weekend van 09.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is het 24 uur per dag mogelijk om iets te melden via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden.