Féline, gezond en wel.
Féline, gezond en wel. (Jelle Stellingwerf)

Hartafwijking bij kinderen onderbelicht: “Dat moet anders!”

(door Jelle Stellingwerf)

ZEEWOLDE – Dit is Féline, een vrolijke gezonde kleuter van bijna vier jaar, uit Zeewolde. Dat is bijzonder, want Féline werd geboren met een hartafwijking.

Daar groeide ze gelukkig overheen, maar dat had evengoed anders kunnen zijn. Moeder Nienke beseft dat maar al te goed en besloot, toen het met Féline allemaal in rustiger vaarwater kwam, zich in te zetten voor de Stichting Hartekind, die onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen stimuleert en financiert. Het doel: de overlevingskansen van Hartekinderen vergroten en de kwaliteit van leven verbeteren.
Het is de meest voorkomende aangeboren afwijking, en doodsoorzaak nummer één onder kinderen. Jaarlijks worden in Nederland 1500 Hartekinderen geboren.

Gillende sirenes

“De zwangerschap was eigenlijk voorbeeldig,” vertelt Nienke. “Maar in de 34e week ontdekten ze dat Féline ernstige hartritmestoornissen had, met een extreem hoge hartslag als gevolg. Zodanig hoog zelfs dat de verloskundige het niet meer precies kon meten. Dat betekent dat het getal boven de 250 uitkwam, en dan heb je dus echt wel paniek! Met gillende sirenes naar het ziekenhuis, vervolgens naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), waar meer expertise is op het terrein van foetale aandoeningen. Zo’n academisch ziekenhuis is écht een andere wereld; je ligt er samen met andere vrouwen in de categorie ‘zware zwagerschapsproblematiek’. Nou, dat werd voor ons dus ook een nare laatste periode van de zwangerschap.”

Na haar geboorte kwam Féline meteen op een IC aan de hartbewaking te liggen. "En dan begint het eigenlijk pas,” gaat Nienke verder, "want je beseft: dit is foute boel."

Lees verder op pagina 3

Poster
Collectant
Logo