Afbeelding
Zeewolde Actueel

Clinic mooie aanleiding Beweegparcours officieel te openen

(door Mannes Schoppink)

ZEEWOLDE – De clinic die zaterdagmiddag 10 juli werd gegeven op het Beweegparcours in het Kluunpark, werd en passant de openingshandeling van het door dorpsgenoot Erik Wallenburg ontworpen park voor rolstoel- en scootmobielgebruikers.

Ooit bedacht Erik Wallenburg de 110 km lange Van Z… tot Z…-tocht en hij liep de tocht tussen 1997 en 2003 ook zeven keer succesvol uit.
Op een zaterdag in mei 2004 maakte hij echter een nare val, waarna een lange lijdensweg met zijn rechteronderbeen volgde. Uiteindelijk liep het letterlijk en figuurlijk niet zoals Erik had gehoopt en moest zijn rechterbeen in 2013 vanaf even onder kniehoogte worden geamputeerd. Een prothese bleek ook niet mogelijk, waardoor de markante Zeewoldenaar in een rolstoel belandde.

Van de nood een deugd

Erik maakte evenwel van de nood een deugd en trad in contact met de toenmalige wethouder Rein Zijlstra. Zijn idee was om naast de atletiekbaan in wording een beweegparcours te realiseren ten behoeve van rolstoel- en scootmobielgebruikers. Er werd eveneens meegedacht door Gymnastiekverenigingen De Zeesterren, Zeewolde Atletiek en de IJsvereniging Zeewolde. Tevens was er inbreng van de plaatselijke Lions- en Rotaryclub. Voorjaar 2020 werd het plan ten uitvoer gebracht door Aannemingsmaatschappij Van Gelder BV, maar door corona kon het park nooit officieel in gebruik worden genomen.

Uniek karakter

Zaterdagmiddag 10 juli organiseerde Sybrigje Westerhof met haar Grenzeloos Bewegen een clinic voor de doelgroep, hetgeen de gemeente aangreep er iets extra’s van te maken. Wethouder Ewout Suithoff (Sport) prees Erik Wallenburg als de initiatiefnemer van het Beweegparcours en had een T-shirt voor hem meegebracht met een aan twee kanten bedrukte tekst. De teksten waren zodoende bijna letterlijk op Eriks lijf geschreven: ‘Geen drempel te hoog’ en ‘Ik ga er overheen, doorheen of omheen. Maar komen ga ik er!’. 

Zeewolde liet volgens Suithoff met het Beweegparcours iets van haar ‘unieke karakter’ zien. De portefeuillehouder Sport zei zich in te willen zetten voor iedereen die wil bewegen: jong en oud, hier geborenen en nieuwe Nederlanders en niet te vergeten validen en mindervaliden.

Het Kluunpark voorzag in het bedoelde streven, behalve de atletiekbaan waren er ook een beweeg-, freerun- en trimparcours gerealiseerd, alsmede een skatebaan. "Er valt hier genoeg te beleven”, aldus de verantwoordelijke wethouder. In het Zeewolder Beweegparcours zijn liefst 37 verschillende bestratingen en hindernissen opgenomen, van scheve putdeksels tot een hobbelig klinkerpad, van een doodlopend gangetje tot een wildrooster en van een balkenpad tot een regengootje.

Lees verder op pagina 3

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding