Afbeelding
Zeewolde Actueel

College wil financiële tegemoetkoming voor sportpark De Horst

(door Mannes Schoppink)

ZEEWOLDE – Het college van B en W wil sportverenigingen op sportpark De Horst voor noodzakelijke uitgaven op korte termijn (2021-2025) ondersteunen met een investeringssubsidie van € 808.000,-. Op middellange termijn (2026-2029) kan er voor een bedrag van € 164.000,- nog eens worden gekeken naar ‘nuttige’ investeringen. De gemeenteraad spreekt zich donderdag 30 september uit over de collegeplannen.

Een aantal verenigingen op sportpark De Horst luidde onlangs de noodklok bij de gemeente Zeewolde. Binnen twee à drie jaar verwachten bijvoorbeeld de voetbal- en de hockeyvereniging problemen bij het betalen van groot onderhoud en het vervangen van de sportvelden.

In de periode 2004-2006 werden de sportvelden en clubaccommodaties op sportpark De Horst op verzoek van de gemeente geprivatiseerd. Verenigingen werden voortaan zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de vervanging van velden, kleedkamers en clubhuizen. Enkele verenigingen ontvingen hiervoor een startsubsidie, omdat zij nog niet de mogelijkheid hadden gehad te sparen voor eventuele investeringen in gebouwen en velden.

Met de kennis van toen werden kunstgrasvelden aangelegd en afschrijvingstermijnen vastgesteld. De voetbalvereniging komt er nu achter dat de velden veel minder lang meegaan dan destijds werd aangenomen. Bij de hockeyclub blijkt het waterveld een flinke kostenpost te zijn. Ooit telde HCZ 600 leden, maar anno 2021 zijn dat er door allerlei redenen nog slechts 350. “Van verenigingen vragen meer te reserveren voor groot onderhoud en vervanging, is op dit moment dan ook niet reëel”, vindt het college. “Zonder investeringen in renovatie, vervanging en/of innovaties zullen de velden uiteindelijk worden afgekeurd, waardoor het directe voortbestaan van de verenigingen in gevaar komt.”

In 2020 werd een zogenoemde quickscan uitgevoerd waarin per vereniging op het sportpark de financiële situatie in kaart werd gebracht.

Lees verder op pagina 3