Zara, Sophie en Anika hadden hun verlichting op orde
Zara, Sophie en Anika hadden hun verlichting op orde Foto: Zeewolde Actueel

Leerlingen RSG Levant gecontroleerd op goede fietsverlichting

Politie Instagram

ZEEWOLDE - Sinterklaas kom je op dit moment overal tegen. Woensdagmorgen stond de goedheiligman samen met vertegenwoordigers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de politie op het schoolplein van RSG Levant om de fietsverlichting te controleren. Leerlingen die hun verlichting op orde hadden kregen als beloning een zakje pepernoten. Degene zonder verlichting ontvingen een los fietslampje. 

Volgens onderzoek door VVN vinden bijna alle fietsers (95%) het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. Toch komt het nog veel voor dat mensen onverlicht fietsen, geeft de politie aan. En dat brengt het nodige gevaar met zich mee. “Als je in het donker of bijvoorbeeld op zo’n mistige dag als gisteren, geen goede verlichting voert op de fiets, dan loop je de kans dat het overige verkeer je niet ziet.”

Met de verlichtingsactie wilden VVN, provincie Flevoland, RSG Levant en gemeente Zeewolde de leerlingen wijzen op het belang van goede fietsverlichting. “Je valt dan namelijk meer op en ook zie jij de weg voor je een stuk beter.” 

Zara, Sophie en Anika, die als eerste binnendruppelende leerlingen werden gecontroleerd, vinden het een goede actie. “Wij letten er eigenlijk altijd op.” Zij hadden hun verlichting dan ook goed op orde en werden door Sinterklaas beloond met een zakje pepernoten. 

Extra controle

De politie laat weten de komende weken extra te gaan controleren op fietsverlichting. Met het krijgen van een nieuw fietslampje tijdens de fietsverlichtingsactie, zou nu iedere leerling licht op de fiets moeten hebben. “Als dat bij een komende controle niet op orde is, is dat dus hun eigen verantwoordelijkheid en volgt er een boete.”   

Meer informatie en tips: vvn.nl/fietsverlichting

Afbeelding
Zara, Sophie en Anika hadden hun
Afbeelding
Afbeelding