Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Meerderheid raad voor aankoop boerenerven mét stikstofrechten

Algemeen

ZEEWOLDE – De gemeenteraad heeft donderdagavond 22 december ingestemd met de aankoop van twee agrarische erven aan de Ossenkampweg. Het gaat hierbij om een bedrag van 2,6 miljoen euro. De gemeente wil de bedrijven opkopen om stikstofruimte te creëren voor woningbouw in de Polderwijk en de realisatie van Trekkersveld IV. De coalitiepartijen steunden het collegevoorstel, de oppositie kon niet instemmen met de in haar ogen discutabele handelswijze van het college.

Voor en tegen

Evert Ekker van coalitiepartij Leefbaar Zeewolde hield het donderdagavond kort. “Wij zijn voor het voorstel, want de gemeente heeft de stikstofruimte nodig.” Yvonne van Bruggen (Actief Zeewolde) had wel haar bedenkingen. “De erven leveren slechts een minimale stikstofbijdrage op”, zo meende zij. Daarbij zei zij Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie ‘niet te snappen’. “Deze partijen zijn altijd zo tegen de verspilling van vruchtbare landbouwgronden en nu ineens kan dit wel. En dat terwijl de gemeente vele gronden in eigendom heeft waar zó gebouwd kan worden.” Voorts klaagde Van Bruggen erover dat er zoveel ‘vaagheden’ in het collegevoorstel zaten. “Wij doen niet mee aan deze hype.” Bouwe van der Weide (CDA) was van mening dat het collegebesluit inging tegen de afspraken die er waren gemaakt met minister Christianne van der Wal. “PAS-melders zouden voorrang krijgen en dat gebeurt nu niet.” Angela Huckriede (VVD) vond dat de stikstofrechten nu werden ‘weggekaapt bij de sector die dit het hardst nodig had, de boeren’. “Door de brief van het college aan de provincie op 5 augustus zijn verwachtingen gewekt bij agrariërs. Deze wisselende signalen zorgen niet echt voor een betrouwbare overheid.” Kijkend of er wellicht nog wat stikstofruimte over zou blijven voor de agrarische PAS-melders noemde Huckriede maar een doekje voor het bloeden. “Daar kopen ze niets voor.”

Oekraïense vluchtelingen

Wethouder Helmut Hermans (Wonen, Ruimte) maakte duidelijk dat de gemeente alleen het betonnen erf met de twee boerderijen aan wilde kopen. “De gronden zijn van het Rijksvastgoedbedrijf en blijven daarvan.” Tevens gaf hij aan dat de gemeente de stikstofruimte wel bij boeren móest aankopen, anders zouden deze niet te verkrijgen zijn. “En de boer bood zijn bedrijf zelf bij ons aan. Hij hoopt nu een nieuw bedrijf aan te kunnen kopen in Duitsland of Denemarken, waar er anders met stikstofruimte wordt omgegaan. We hebben niemand uit- of weggekocht, we hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid die ons werd geboden.” Op de vraag van Van der Weide wat er met de boerderij gebeurt, antwoordde Hermans dat deze zal worden gebruikt voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. “Maar dat geldt alleen voor de boerderij. De opstallen moeten intact blijven, zolang daar stikstofrechten op zitten.” Wethouder Ernst Bron (Agrarische zaken) kon het naar eigen zeggen ‘niet mooier maken’. “Voor het bouwen van woningen en het vestigen van bedrijven hebben we stikstofruimte nodig, voor die taken staan we.”

‘Niets conflicterends’

Gerard den Bakker (ChristenUnie) was blij met de antwoorden van het college. “De gronden kunnen agrarisch blijven, daar is niets conflicterends aan. Alleen op deze manier kunnen wij blijven bouwen, kennelijk is dat voor de andere partijen niet belangrijk.” Ook Tom Zonneveld (Leefbaar Zeewolde) en Tamara Baas (ChristenUnie) wilden van de oppositie weten ‘hoe het dan wel moest’ met de gemeentelijke bouwplannen. Van Bruggen gaf hierop aan dat ook zij graag wilde bouwen, maar ze zei er allerminst van overtuigd te zijn dat de transactie met de aankoop van de twee boerderijen voor voldoende zekerheid zou kunnen zorgen. Samee Sabur (D66) kwam in tweede termijn nog terug op de brief die het college op 5 augustus had gestuurd naar de provincie. “Daar werd stoer taalgebruik gehanteerd. Wees dan nu ook stoer en zet de boer op nummer één.”

Het collegevoorstel kon uiteindelijk rekenen op de steun van Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie (dertien stemmen), maar niet op die van VVD, CDA, Actief Zeewolde en D66 (vijf stemmen).