Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Eenmalige korting gemeentelijke belastingen én energietoeslag minima

Gemeente

ZEEWOLDE – De gemeenteraad heeft donderdagavond 22 december de belastingverordening voor het jaar 2023 vastgesteld. Voornaamste discussiepunt was een eenmalige korting van honderd euro voor alle huishoudens. 

Actief Zeewolde, CDA en D66 vonden het verstandiger dit geld te gebruiken voor die inwoners die momenteel toch al in zulk zwaar weer zitten. Wethouder Erik van de Beld (Sociaal domein) kwam met de melding dat het college sowieso iets voor deze groep wilde doen, waarop de drie fracties hun amendement introkken.

Burgers werden de afgelopen jaren geconfronteerd met flinke stijgingen van de gemeentelijke belastingen. Om de lastendruk voor de inwoners enigszins te verlichten, stelde het college van B en W vorige maand een kleine financiële tegemoetkoming voor. Voor de meeste huishoudens is 2023 het derde opeenvolgende jaar, waarin zij door de landelijke ontwikkelingen hard worden getroffen. Daarom is gezocht naar een manier om de stijgende lasten te verzachten”, aldus wethouder Winnie Prins (Financiën) toen. Alle huishoudens zouden hierom in 2023 een eenmalige korting van honderd euro op de gemeentelijke belastingen ontvangen. In totaal was hiermee een bedrag van € 950.000,- gemoeid, die ten laste zou gaan van de Algemene Reserve. De gemeenteraad moest hier donderdagavond nog wel een klap op geven. Dat ging echter niet zonder slag of stoot.

Amendement

Yvonne van Bruggen (Actief Zeewolde) stelde dat de honderd euro bij heel veel inwoners terecht zou komen, die dit waarschijnlijk helemaal niet nodig hadden. Zij stelde via een amendement voor de eenmalige korting op de afvalstoffenheffing (ieder huishouden betaalt hieraan, reden waarom er voor deze ‘pot’ was gekozen) te schrappen en inwoners tot 130 procent van het sociaal minimum een lokale energietoeslag te doen toekomen (tot 123 procent € 900,-, tussen 123 en 126 procent € 600,- en tussen 126 en 130 procent € 300,-). Bouwe van der Weide (CDA) sloot zich bij Van Bruggen aan. “Die honderd euro is net een schot hagel, je hoopt dat je nog wat mensen bereikt die het moeilijk hebben. Het grootste deel komt terecht bij mensen die het misschien wel leuk vinden, maar niet nodig hebben.” Martijn Wortman (VVD) wilde liever niet te veel tornen aan de belastingverordeningen. “Voorzichtigheid is op z’n plaats. Niet voor niets wordt er voor gemeenten in 2026 gevreesd voor een financieel ravijn.” Ook zei hij het amendement niet te zullen steunen. “Niet omdat we er niet achter staan, maar dit is een vorm van inkomenspolitiek en dat moeten we overlaten aan het Rijk.”

Nieuwe toezegging

De coalitiepartijen schaarden zich wel achter het collegevoorstel. “Met die korting van honderd euro wordt een belofte waargemaakt”, meende Arjan Kremer (ChristenUnie). “De ruimte is er nu en daarmee kan de toezegging ingelost worden.” Steven Scheffer (Leefbaar Zeewolde) merkte op dat ook de middeninkomens geholpen zouden zijn met de eenmalige korting. “En iedere burger heeft bijgedragen aan het opbouwen van de Algemene Reserve.” 

Wethouder Prins ontraadde het amendement van Actief Zeewolde, CDA en D66. “We kunnen niet in andermans portemonnee kijken, iedereen kan het geld nodig hebben.” Prins’ collega Van de Beld (Sociaal domein) had evenwel goed nieuws voor de indieners van het amendement. Door de landelijke Participatiewet zou het mogelijk zijn een energietoeslag toe te kennen aan minima. Met terugwerkende kracht kon deze ook nog voor 2022 worden verstrekt, maar doordat alles precies in kaart moest worden gebracht, zou de uitvoering pas in het voorjaar van 2023 z’n beslag kunnen krijgen. De raad en ook de indieners van het amendement waren blij met Van de Belds aankondiging. Evert Ekker (Leefbaar Zeewolde) had echter nog wel een vraag. “Hoe moet het nu met hen bij wie de portemonnee op dit moment leeg is en de kachel uit?” De portefeuillehouder Sociaal domein adviseerde de doelgroep zich eventueel in verbinding te stellen met Het Vraaghuis. “Er zullen geen gezinnen worden afgesloten van wat dan ook”, beloofde hij.