"Wel tien zakken..!" Foto: Zeewolde Actueel

Wethouder Bron beloont afvalbrengers: ”Dik verdiend!”

Gemeente Instagram

ZEEWOLDE - Een forse afvalcontainer met een partytentje ervoor, het kon niet missen: dáár moest je zijn voor het inleveren van je ijverig verzamelde vuurwerkafval. 

Maandagochtend 2 januari liepen kinderen op het Horsterplein af en aan om de vele zakken zélf in de container te smijten, waarna er geïncasseerd kon worden: een euro voor een volle afvalzak. In totaal werden er 750 zakken vuurwerkafval ingeleverd. 


“Dik verdiend!” - Zeewolde Actueel

Onder de aanwezige gemeentelijke medewerkers was nog enige twijfel hoorbaar over het formaat van de standaard 30 liter-zakken. Alleen siervuurwerk was toegestaan, en met de vele potten en buizen was zo’n zak wel érg snel vol… “Ach”, deed een van hen nuchter, “dan gaan er wat meer euro’s aan te pas komen, maar dan is de gemeente nóg spekkoper: huur eens een schoonmaakbedrijf in om al die zooi op te ruimen, dan ben je een veelvoud kwijt…” Het zal wethouder Bron, die intussen met genoegen euro’s uitdeelde, als muziek in de oren geklonken hebben.


Handig, zo’n bolderkar... - Zeewolde Actueel


“Dat kan ik zelf wel!” - Zeewolde Actueel

Kinderen lieten zich uitbetalen, maar welwillende papa’s en mama’s kwamen er natuurlijk ook aan te pas. Veelal per auto werden de vele zakken naar het Horsterplein vervoerd. Een volle aanhanger was geen uitzondering, en zelfs een bolderkar bleek uitstekend te voldoen als afvalvervoermiddel. De gemeente sloeg wel drie vliegen in één klap: voor een prikkie schone straten, blije kinderen én een les voor iedereen: knalpret is leuk, maar wél je rommel opruimen… 

De vuurwerkafval inzameling onder het motto ‘Straat schoon is een makkie, een euro voor een zakkie’ werd, net als in de jaren voor de coronapandemie, georganiseerd door de gemeente. Wie te laat is voor de inzameling op het Horsterplein kan het vuurwerkafval in de ondergrondse container doen, waar ook het restafval naartoe gaat. Vuurwerkafval dat te groot is voor de ondergrondse container kan naar het afvalbrengstation worden gebracht.