kruidenpotjes Verstegen
kruidenpotjes Verstegen Voorbeeldfoto: Zeewolde Actueel

Cel en boete voor Zeewolder leverancier van kruidenpotjes

Algemeen

ZEEWOLDE – Tegen de eigenaar van het Zeewolder bedrijf Eurovet is twee jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Verder wil het Openbaar Ministerie het bedrijf een boete opleggen van 50.000 euro. Dit vanwege de verdenking dat het bedrijf tienduizenden gevaarlijke kruidenpotjes heimelijk op de markt zou hebben gebracht. Dat meldt Omroep Flevoland.

Eurovet had de partij potjes van kruidenproducent Verstegen moeten laten vernietigen, omdat ze een mogelijk gevaar voor consumenten vormden vanwege glassplinters die in de potjes loskwamen. Maar in plaats van vernietigen werden de potjes volgens het OM alsnog via tussenhandelaren doorverkocht.

Tong opengesneden
In maart 2021 kreeg de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) melding dat een consument zijn tong had opengehaald. De verkoper van die potjes werd getraceerd. Uit een undercover onderzoek bleken deze potjes inderdaad bij de gevaarlijke partij te horen waarbij glas kon los raken en die eind 2020 al in opdracht van Verstegen vernietigd zouden moeten zijn.
De eigenaar van Eurovet ontkent dat zijn bedrijf bij de verkoop was betrokken.

De officier van justitie noemde de eigenaar van Eurovet en de handelaren ‘volstrekt gewetenloos’. “Ze wisten dat de handelswaar gevaarlijk was voor consumenten, maar brachten die toch op de markt.”

De eigenaar van Eurovet is al eerder tot een celstraf veroordeeld voor fraude. De officier eiste daarom ook een beroepsverbod als bestuurder voor de duur van vijf jaar tegen hem. Tegen de handelaren zijn celstraffen tot 180 dagen geëist, waarvan het grootste deel voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel van die straf hebben ze al in voorarrest uitgezeten.