Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Boomfeestdag: 4726 jonge bomen geplant in Horsterwold

Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Lekker een hele ochtend in het bos doorbrengen in plaats van in de klas: Kinderen uit groep 6 van de basisscholen hielpen Staatsbosbeheer woensdag 20 maart met het planten van nieuwe bomen in het Horsterwold ter gelegenheid van de Nationale Boomfeestdag. In totaal zijn er 4726 bomen geplant, waaronder haagbeuk, fladderiep en zoete kers.

Normaal gesproken doen alle basisscholen mee met de Boomfeestdag. Maar onder andere door geplande studiedagen konden een aantal scholen dit keer niet meedoen. Het was aan de vijftig leerlingen van De Toermalijn en 22 van In de Lichtkring om de handen uit de mouwen te steken en een groot aantal boompjes in de grond te zetten.

Op de jaarlijkse Boomfeestdag kan het vaak koud en nat zijn, maar dit keer was het aangenaam lenteweer. Dat maakte de kinderen nog enthousiaster om lekker bezig te gaan.

Na een muzikale opwarming met de ranger en de bever, een welkom door boswachter Rob, een aanmoediging van de burgemeester en het gezamenlijk roepen van de natuurkreet: ‘zand, mos en boomschors, wij beschermen de bomen in het bos’, gingen de leerlingen vol energie aan de slag.

Onder begeleiding van boswachters en vrijwilligers werd er in groepen gewerkt. Terwijl de ene groep leerlingen begon met planten, konden de anderen zich vermaken met uitdagende spelactiviteiten die Staatsbosbeheer had bedacht, van boomstamwerpen en boomtikkertje tot boom voelen. Bij dat laatste draaide het om vertrouwen. Een leerling werd geblinddoekt door twee medeleerlingen naar een boom geleid. Eenmaal terug was het de uitdaging voor de leerling om te raden bij welke boom hij/zij was geweest.

Groenschool van het jaar: Groep 6A van de Toermalijn

De groep die de bomen het netst had geplant en de spelactiviteiten het beste had uitgevoerd, maakte kans op de titel “Groenschool van het jaar 2024” en de bijbehorende groenprijs: een uitstapje met de boswachter voor een groep van ongeveer dertig kinderen.

Dit jaar heeft groep 6A van De Toermalijn de titel gewonnen.

Certificaat van deelname

Als herinnering aan hun deelname aan de Boomfeestdag 2024 ontvingen alle kinderen een certificaat. Ook konden ze een door hun geplante boom voorzien van een label met hun naam, zodat ze deze later kunnen terugvinden wanneer ze met ouders/verzorgers gaan kijken.

Het jaarthema van de Boomfeestdag dit jaar is ‘Opgroeien met bomen’, waarin de leefomgeving van kinderen centraal staat. Kinderen die opgroeien in het groen bewegen meer, ervaren minder stress, ademen schonere lucht in, kunnen zich beter concentreren op school en hebben meer sociale contacten.

De lokale Boomfeestdag wordt georganiseerd door gemeente Zeewolde en Staatsbosbeheer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Boswachter Rob heet de kinderen welkom
Onthulling van het bordje bij de locatie, als herinnering aan Boomfeestdag 2024
Afbeelding
even lezen wat er op staat...
Bever en ranger hielpen hier en daar ook een handje
Afbeelding
Fred, de hond van de Zeewolde Actueel-correspondent en die mee mocht in dit hondenlosloopbos, was populair!
Oei, die stammen zijn best zwaar
welke boom voel ik....