Adverteren
Contact
Login
Nieuws uit andere regio's:
De Brug
De Swollenaer
De Stadskoerier
DeDrontenaar.nl
Schaapskooi
Zeewolde Actueel
deHattemer.nl
Inloggen
Algemeen
Sport
Zakelijk
Partnerbijdrages
Bedrijvengids
Cultuur
Columns
In the picture
Bij de les
Bosgeluiden
Schoppen troef
Gemeenteberichten
Agenda
Familieberichten
Vacatures
'K WIS'T
Kleintjes
Tip de redactie
Krant online
Bezorgklachten
Plaats uw eigen nieuws
Adverteren
Miauwende buizerd
Tijdens een wandeling in het bos ‘Horsterwold’ kan het maar zo gebeuren dat u boven uw hoofd het gemiauw van ‘katten’ denkt te horen. Tijdens mooie, zonnige, dagen in februari en maart is het echter de Buizerd die actief is met het maken van buitelingen door de lucht en het miauwend roepen naar zijn partner..
Winter weg
Hoorden we vorige week nog het kraken van de sneeuw onder de voeten en het krassen van de schaatsen over het ijs is het nu, een paar dagen later, het fluiten van een aantal zangvogels onmiskenbaar in de tuin en het bos. De koolmees voorop met zijn kenmerkende zang maar ook de boomklever, roodborst, winterkoninkje, merel en de zanglijster laten van zich horen..
Ranstijd
Het is ranstijd, paartijd, voor de vossen. In deze periode laat de vos zich meer zien en vooral ook horen door luid te keffen.De rekels (mannetje) gaan dan op zoek naar een moertje (vrouwtje). Na 7 tot 8 weken worden de jongen geboren in een hol onder de grond.
Klapekster
ZEEWOLDE - Het is een opvallende verschijning; even groot als een zanglijster, met zijn kenmerkende contrasterende zwart-wit-grijze kleuren is de Klapekster niet te missen daar hij ook graag op het hoogste puntje zit van de struiken vanwaar hij op zoek gaat naar prooi als muizen, kevers en soms een zangvogeltje..
Gelderseroos
Tijdens het voorjaar, zomer en herfst wordt er door de natuur hard gewerkt om een flinke wintervoorraad aan voedsel te maken voor de dieren die daar in de winter van afhankelijk zijn. En dan is het ook nog zo geregeld dat de ene soort eerder wordt gegeten dan de ander..
Natuuropdrachten voor thuis
ZEEWOLDE - Omdat de basisscholen vanwege het coronavirus nog steeds zijn gesloten bied Stichting Natuurwijs van Staatsbosbeheer online doe- opdrachten aan voor ouders met kinderen maar ook voor onderwijskrachten van basisscholen. Kijk op: ‘100+natuuropdrachten-natuurwijs’ en download de opdrachten..
Nestkastjes in de Eikenlaan
ZEEWOLDE - In de eiken, die langs de Dasselaarweg staan, zijn aan weerszijde van het fietspad nestkastjes opgehangen in de eiken. Staatsbosbeheer hoopt op deze manier een natuurlijke oplossing te hebben voor het jaarlijks terug kerend probleem met de eikenprocessierups..
Nieuw bosplantsoen
Het eerste bosplantsoen, het betreft ongeveer 40.000 bomen en struiken, is vorige week afgeleverd bij Staatsbosbeheer en staat ingekuild op de inkuilplaats op het erf van Staatsbosbeheer en zal de komende maanden worden geplant op de daarvoor vrijgekomen locaties in het Horsterwold.
Iepen banken
ZEEWOLDE - Alle populieren picknicksets die zijn geplaatst langs de fietspaden en zijn aangetast door de Populierglasvlinder, en daardoor worden opgevreten, worden vervangen door iepenhout. Hiervoor zijn iepen gezaagd uit het eigen bos. De stammen zijn vorige week verwerkt tot balken en planken waarvan Staatsbosbeheer in het voorjaar weer nieuwe picknicksets zal maken.
Dode bever
Vrijdagochtend heeft een wandelaar een dode bever gevonden in de buurt van de beverburcht tegenover de schuur van IVN Zeewolde. Het betreft een jong dier dat deze zomer is geboren en ogenschijnlijk is overleden aan de gevolgen van (zichtbare) verwondingen. Waardoor deze zijn veroorzaakt is niet bekend. In Zeewolde komen inmiddels verschillende beverburchten voor.
Rasteren
In het plantseizoen 2020 / 2021 zal er ruim 62 hectare nieuw bos worden ingeplant. Deze week is er een begin gemaakt om een deel daarvan, 37 hectare, af te schermen met een raster van twee meter hoog zodat reeën en damherten niet kunnen vreten aan de schors en scheuten van de jonge bomen en struiken..
Kleuren in het bos
Deze tijd van het jaar krijgt het bos een geheel ander uiterlijk. Eerst verkleuren de bladeren, daarna vallen ze af. Maar waarom is dat? In de bladeren zit het z.g. chlorofyl. Simpel gezegd zorgt dit er voor dat planten kunnen assimileren, of beter gezegd onder invloed van zonlicht zetten zij water en kooldioxide om in suiker en zuurstof..
Vlaamse Gaai
Voedsel vindt de Vlaamse gaai in bomen en struiken, in de lucht en op de grond. Hij eet van alles. Van dierlijk tot plantaardig, insecten en ongewervelden (waaronder veel plaagdieren), eikels, beukennootjes, hazelnoten en andere zaden zoals noten, vruchten als bramen, kersen, frambozen en lijsterbessen..
Voetballen in het bos
Zo’n Hollandse zomer als we nu beleven, dus met een afwisseling van zon en regen, is gunstig voor het verschijnen van witte bollen. Ze komen in twee formaten: zo groot als een pingpongbal of met de maat van een flinke voetbal. Ze zijn niet afkomstig van Mars of een andere verre planeet, hoewel ze in een science fiction-strip niet zouden misstaan..
Voetballen in het bos
Zo’n Hollandse zomer als we nu beleven, dus met een afwisseling van zon en regen, is gunstig voor het verschijnen van witte bollen. Ze komen in twee formaten: zo groot als een pingpongbal of met de maat van een flinke voetbal. Ze zijn niet afkomstig van Mars of een andere verre planeet, hoewel ze in een science fiction-strip niet zouden misstaan..
Houtoogst op schema
De afgelopen tijd is er druk gewerkt aan het bos. Er zijn bomen gezaagd en het hout is of wordt nog afgevoerd naar de houtverwerkende industrie. Dit gaat als grondstof voor bijvoorbeeld papier, of spaanplaat, terwijl de grotere en zwaardere stammen gebruikt worden als zaaghout..
Walnoten
Ze komen er weer aan, de walnoten. Walnoten zijn eigenlijk de zaden van een boom, de Juglans regia. Net als de meeste zaden zijn ze gezond en smakelijk. Ook bevatten ze een gezonde olie. Het is dan ook niet voor niets dat ze graag gegeten worden en in gerechten worden verwerkt. De beste noten liggen onder de boom op de grond..
Mountainbike route
In het Horsterwold ligt een uitdagende en veel gebruikte route voor mountainbikers. Circa 17 kilometer lang, met veel uitdagingen. Deze route wordt onderhouden door de mensen van de mountainbike club, een afgeleide van de fietsclub. Om de route te markeren worden er binnenkort paaltjes met een route aanduiding geplaatst..
De dief van het bos
Weleens van een wespendief gehoord? In het Horsterwold is vorige maand een nest ontdekt van deze bijzondere vogel. Het is een vogel die eigenlijk niet veel opvalt, en een bijzondere leefwijze heeft. Zijn nest maakt hij vooral in oude loofbomen en naaldbomen, waarbij hij ook graag wat ruimte om zich heen heeft..
Nederlandse natuur in podcastserie 'Groene Oren'
‘Groene Oren’ is een vierdelige podcastserie waarin bijzondere dieren uit de Nederlandse natuur als ‘studiogast’ worden geïnterviewd over hun dagelijks leven. De dieren worden gespeeld door bekende acteurs en cabaretiers..
Nakomelingetje
De meeste veulentjes zijn inmiddels wel geboren. Toch liep er afgelopen week een prachtig veulen bij een jonge merrie dat zo’n dag of vier oud was en gezond rond om de moeder dartelde. Naar schatting zijn er nog twee merries die hun veulen moeten werpen. Opvallend was dat tijdens mijn bezoek aan de kudde de dieren erg brutaal en opdringerig waren..
Lijsterbes
De vruchten die in trossen aan de takken hangen van de lijsterbes beginnen al oranje / rood te kleuren. Deze vruchten zijn geliefd bij de zangvogels, met name lijsterachtigen en vinken zijn er dol op. Maar ook voor de mens is het een gezond alternatief. De bessen hebben namelijk een hoog vitamine c gehalte..
Niets gaat verloren
Rijpe kersen vallen van de boom en worden gegeten door onder andere de vos. Wat niet kan worden verteerd komt er weer uit en is voedsel voor de volgende ‘schakel’ in de voedselpiramide; de slak. De slak op zijn beurt is een lekker maal voor de zanglijster die de slak uit zijn huisje haalt en opeet..
Dood hout leeft
Ongeveer 3 tot 5% van de huidige bossen bestaat uit dood hout. Deze kostbare houtvoorraad heeft een enorme belangrijke taak; namelijk het voorzien in een leefomgeving voor duizenden verschillende soorten planten, schimmels en insecten. De foto hierboven van een dode wilg op de Voorlanden herbergt broedruimte voor vogels, een slaap- en nestplaats voor de boommarter..
Processierups
Staatsbosbeheer is afgelopen week begonnen met het bestrijden (wegzuigen) van de processierups die zich in de eiken hebben genesteld. De locaties zijn het naaktstrand, fietspad Dasselaarweg, natuurkampeerterrein de Dasselaar en speelbos de Zevensprong. In totaal gaat het om ongeveer 200 bomen.
Hondsroos
Deze veel voorkomende roos heeft het in het Horsterwold goed naar de zin en dat is mede te danken aan de kalkrijke bodem van Flevoland. Op de voorlanden maar ook in de bosranden en de stille kern bloeit deze prachtige roos. De vruchten vinden in het najaar gretig aftrek bij verschillende vogelsoorten en zorgen er mede voor dat er voldoende voedsel is in de winter..
Vlierbloesem
Het is, naast de hazelaar, een van de meest voorkomende struiken in het Horsterwold. Momenteel staat de vlier in volle bloei en siert met zijn grote witte bloemschermen en de gele gloed van het stuifmeel de randen van ons bos. Vlierbloesem kent vele toepassingen door de mens waarvan de meest bekende de vlierbloesemsap..
Knobbelzwaan
De knobbelzwaan is een van de grootste watervogel ter wereld met een spanwijdte van 2,40 meter en een gewicht van zo’n 11 kg. Een tot de verbeelding sprekende en niet te missen watervogel die ook in Zeewolde veel voorkomt en daar broedt langs de oevers van het randmeer, sloten, poelen en tochten..
Wolf in 'paardenkleren’
Door de coronacrises zijn er meer bezoekers in het bos dan anders en dat is duidelijk te zien aan het gedrag van de paarden in de Stille Kern. Doordat ze worden aangehaald, gevoed en geaaid dringen de dieren zich steeds meer ongevraagd op bij de bezoekers om te bedelen voor aandacht en/of eten, met alle onaangename gevolgen van dien..
Reekalf versus mens en hond
Staatsbosbeheer wijst de wandelaar en hondenbezitters op het gevaar om op een reekalfje te stuiten dat 'hulpeloos' in het gras ligt. Ze zijn niet achtergelaten maar hebben zich gedrukt en wachten tot moeder ree weer langs komt of ze roept om te voeden..
Bezoekers Horsterwold
Doordat er veel mensen thuis verblijven in verband met de Coronacrisis en het mooie weer zijn de bezoekersaantallen in het bosgebied rond Zeewolde flink toegenomen. Vooral de stille kern en het speelbos zijn in trek bij de bezoekers. Maar ook andere delen van het bos worden goed bezocht zonder dat daarbij de 1,5 meter leefomgeving hierbij in gevaar komt..
Plantwerkzaamheden afgerond
Deze week zijn alle plantwerkzaamheden door Staatsbosbeheer afgerond. Er zijn in het Horsterwold in totaal 162.163 bomen en struiken geplant op een oppervlakte van 76,52 hectare..
Wakker uit winterslaap
De verschillen in temperatuur zijn de afgelopen week behoorlijk opgelopen. Van vorst aan de grond, tot minus 6 graden, naar plus 15 in de middag. Voor veel dieren die ontwaken uit de winterslaap, zoals de egel, wordt het lastig om de koude vriesnachten te doorstaan en om voldoende voedsel te vinden..
Visotter in Zeewolde
Dankzij herintroductie programma’s, natuurlijke voortplanting en de verbeterde waterkwaliteit heeft de otter ook in Zeewolde ‘poot aan wal gekregen’. Verschillende sporen zoals pootafdrukken en uitwerpselen en recentelijke beeldopnamen bevestigen dat de otter zich in Zeewolde heeft gevestigd..
Uitstel Boomfeestdag
Door de slechte terreinomstandigheden vanwege de vele regen van de afgelopen maand is de boomfeestdag van woensdag 18 maart uitgesteld en verplaatst naar woensdag 8 april. Er zit zoveel water in en op de grond dat het langere tijd droog moet zijn om met zware machines plantgaten te kunnen boren waar de kinderen, tijdens de boomfeestdag, jonge boompjes in kunnen zetten.
Nat, natter, natst!
Eindelijk is het weer eens ouderwets nat. Er is in een korte periode veel regen gevallen en dat heeft er voor gezorgd dat het waterpeil flink is gestegen. Zwaar materieel zakt door de verzadigde bodem waardoor sommige boswerkzaamheden, zoals het planten van bomen en struiken, worden uitgesteld tot het droger wordt..
Gekraagde aardster
De gekraagde aardster is een bijzondere en tot de verbeelding sprekende paddenstoel met een afwijkende groei vorm. Het is een saprotroof [leeft van dood organisch materiaal] en groeit veelal in heksenkringen..
Voorjaarsbode
Als je naar de kalender kijkt is het nog volop winter, maar als je naar buiten gaat en daar rond kijkt is de winter ver te zoeken en dienen de eerste voorjaarsboden zich al aan. Struiken komen in blad, de eerste zangvogels zijn aan het zingen en in de stille kern van het Horsterwold is het eerste Konink veulen geboren..
Voorjaarsgevoel
De winter geeft ons op een aantal fronten een voorjaars gevoel. Alhoewel het nog lang geen voorjaar is zijn er in het bos tekenen die daar wel op wijzen. Op beschutte plaatsen komt de vlier, zie foto, al in blad, bloeien er madeliefjes en klein hoefblad, zijn de teken weer volop actief en lopen er her en der rupsen over takjes op zoek naar voedsel..
Zweethutten
In het Horsterwold wordt hard gewerkt aan de realisatie van enkele zweethutten. Niet te verwarren met een werkplaats, maar een lage, afgesloten tent waarin heet gestookte stenen in een kuil liggen en overgoten worden met water, het sauna principe, maar dan volgens een eeuwen oude traditie..
Hemelwater
Eindelijk komt het waterniveau weer op het peil zoals we dat twee jaar geleden gewend waren te zien in de winterperiode. Plassen raken weer vol en op sommige plaatsen loopt het water er zelfs over heen. Al met al een vertrouwd gezicht dus. Hopelijk komt daarmee het grondwaterpeil ook weer op zijn vertrouwde niveau.
RESULTATEN PER CATEGORIE
Bosgeluiden
41
RESULTATEN PER PLAATS
14
RESULTATEN PER PERIODE
2021
6
2020
35