Afbeelding

‘Frankie’ boek van Cees Steijger over verongelukte vlieger die nooit werd gevonden

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Cees Steijger is momenteel bezig met het schrijven van een nieuw boek over het neerstorten in de Tweede Wereldoorlog van een geallieerd vliegtuig boven het huidige grondgebied van Zeewolde: ‘Frankie’. Het toestel van gevechtsvlieger luitenant Leonard Werner (1915-1944) kwam op 20 november 1944 neer ter hoogte van de huidige Ossenkampweg. Het toestel werd in 1970 geborgen, twee jaar nadat Zuidelijk-Flevoland was drooggevallen.

Botsing

Twee Mustangs kwamen op de bewuste novembermiddag in 1944 met elkaar in botsing boven het toenmalige IJsselmeer. De geallieerde vliegtuigen hadden twee opdrachten: het bombarderen van Duitse doelen en daarnaast het beveiligen van andere bommenwerpers. Op de terugweg vanuit Duitsland ging het fout. Waarschijnlijk was er sprake van toenemende bewolking. Beide Mustangs klommen het wolkendek in en moeten elkaar daar hebben geraakt. Luitenant Donald Bennett, die de ene Mustang bestuurde, wist zich in veiligheid te brengen en landde veilig met zijn parachute in Harderwijk. Luitenant Leonard Werner was minder fortuinlijk. Vermoedelijk moet hij zijn neergekomen in het huidige Wolderwijd, maar zijn lichaam werd nooit gevonden. Bennett werd krijgsgevangen gemaakt en kwam na de Duitse capitulatie in 1945 weer vrij. Over de crash en de toedracht ervan heeft hij tot zijn dood gezwegen.

Trilogie

Oomzeggers van luitenant Werner waren op zondag 5 mei 2019 (Bevrijdingsdag) bij de officiële onthulling van het Vliegersmonument aan de Kastanjelaan. Op diezelfde dag werd een markeringspaal aangebracht langs de Ossenkampweg, nabij de plek waar de Mustang van de verongelukte vlieger in juli 1970 werd geborgen. Een zwemmer uit Harderwijk ontdekte in 1977 zo’n honderd meter uit de kust van Strand Horst, waar het water ondiep is, het wrak van Bennetts Mustang. In 1983 trof een visser nog een deel van een remklep van een van de Mustangs in zijn netten aan. Steijger denkt dat er zich op de bodem van het Wolderwijd nog meer resten moeten bevinden van de twee verongelukte vliegtuigen. In zowel letterlijke als figuurlijke zin hoopt hij hiervan nog het een en ander boven water te krijgen.

‘Frankie’ is het tweede deel van Steijgers trilogie over neergestorte geallieerde vliegtuigen. ‘Crazy Horse’ was het eerste deel, dat bij de onthulling van het Vliegersmonument werd gepresenteerd. Hierin beschreef hij de tragische verhaal van de laatste vlucht van eerste luitenant Ralph W. Holcombe op 21 februari 1944. De ‘Crazy Horse’ stortte neer in het huidige Zeewolde-Zuid en Holcombe vond daarbij de dood. ‘G for George’ wordt de titel van Steijgers derde boek. De auteur hoopt ‘Frankie’ in 2021 af te kunnen ronden, ‘G for George’ twee jaar later. De eerste druk van ‘Crazy Horse’ was al snel uitverkocht. Momenteel ligt de tweede druk in de boekwinkel.

Bij de foto: De onthulling van de markeringspaal langs de Ossenkampweg, Bevrijdingsdag 2019. Van links naar rechts: burgemeester Gerrit Jan Gorter, Frederick Dahl en zijn partner Elaine Werner, Lauren Sernett-Werner (alle drie oomzeggers van Lt. Leonard Werner), Cees Steijger en US Defense Attaché Colonel Scott Fischer (voormalig F-16 Top Gunner). Inzet: Lt. Leonard Werner.