Afbeelding
Foto: Eigen foto

Uitgifte verpachting landbouwgrond Zuidelijk-Flevoland 1982 houdt reünie

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Bij Wijngoed Wilgenhorst was er zaterdag 10 december een wel heel bijzondere gebeurtenis: een reünie van de vijfde uitgifte van de verpachting landbouwgrond Zuidelijk-Flevoland uit 1982. Er kwamen veertig jaar geleden 22 boerengezinnen vanuit het hele land naar de polder. Het dorp Zeewolde was er toen nog niet eens…

Het was de tweede keer dat de reünie werd gehouden. Eerder was deze al een keer georganiseerd in 2007. Er kwamen zaterdag 10 december 23 personen (die intussen allemaal net zoveel jaar ouder waren geworden dan het geleden was dat de uitgifte plaatsvond…) naar het wijngoed van de familie Horlings aan de Helling. 1982 is intussen veertig jaar geleden… Het ging destijds om negen akkerbouw- en dertien veeteeltbedrijven. De ‘gelukkigen’ werden gekozen uit 248 sollicitanten en kwamen overal vandaan. Zo kwam de familie Smid uit Giethoorn (Kop van Overijssel), de familie Van Ittersum uit het Friese Scherpenzeel, de familie Geerse uit het Zeeuwse Middelburg, de familie Nell uit het Utrechtse Harmelen en de familie Van Maanen uit het Gelderse Renkum. De familie Lambregtse uit Nagele was de enige die uit de huidige provincie Flevoland afkomstig was. 

Van de 22 boerengezinnen van vier decennia geleden zijn er momenteel nog drie van de ‘eerste generatie’ actief. Twee families keerden terug naar waren zij ooit vandaan kwamen. Twee bedrijven werden verkocht aan derden. Bij vijftien boerderijen is er sprake van een opvolger (‘tweede generatie’). Eén lid van de volgende generatie koos voor een boerderij in Drenthe, twee deden dat voor een ‘farm’ in Canada. Elf boeren/boerinnen overleden in de loop der jaren, onder wie Jan (1935-2002) en Geeske (1938-2002), de ouders van Henk Meijer, die samen met Siebolt en Jannie Smid de reünie organiseerde. 

De oudste reünist was Harmpke Middelkamp (89), die samen met haar man Albert in 1982 een boerderij kreeg toegewezen aan de Dodaarsweg. De twee boerden eerder in het Drentse Nieuw-Buinen. Albert overleed in 1999 op 70-jarige leeftijd, schoonzoon Jan in 2015 op 56-jarige leeftijd. Harmpke woont alweer vele jaren in het dorp. Zal er ooit nog een volgende reünie worden gehouden? De tijd zal het leren, die van 10 december was in ieder geval zeer geslaagd!

Afbeelding