Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Bloemen en taart voor 102-jarige Jos Wessels

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Met een grote bos bloemen en een speciale taart bezocht burgemeester Gerrit Jan Gorter maandagochtend 3 april de twee dagen eerder 102 jaar oud geworden Jos Wessels. De jarige stelde het bezoek van de burgervader zeer op prijs en praatte honderduit met hem over zijn lange leven.

Zaterdag 1 april was de eigenlijke verjaardag van de oudste inwoner van Zeewolde. Die dag kreeg Wessels de nodige visite van zijn naasten en aan het eind van de dag ging hij met een klein gezelschap heerlijk wokken. Ook mantelzorger Renate was daarbij, die Wessels helemaal ziet als zijn steun en toeverlaat. De jarige was blij dat zij erbij was, want het was behalve een feestelijke al met al ook een vermoeiende dag voor hem. “Het gaat nu wel weer goed met me, maar zaterdag was ik ontzettend moe toen ik thuiskwam.”

Johannes Hendrikus Jozef (roepnaam Jos) Wessels werd op 1 april 1921 geboren in Batavia, in het toenmalige Nederlands-Indië. In zijn paspoort staat ‘Jakarta’. “Dat is een gewoon een leugen”, windt de Indië-veteraan er geen doekjes om hoe hij hierover denkt. “Voor mij blijft het gewoon Batavia, net zoals dat schip bij Lelystad.” Menigmaal heeft Wessels – sinds 2009 Zeewoldenaar – verteld over zijn tijd in het Jappenkamp, zoals in het boek ‘Levenslessen van 100-jarigen’ van Marjon Bolwijn onlangs. Nog steeds noemt hij de aanval van de Japanners op Pearl Harbor van 7 december 1941 ‘laf en misdadig’. “Ik hoop dat de film ‘From Here to Eternity’ nog een keer op televisie wordt uitgezonden. Die geeft heel mooi weer hoe het destijds ging.” Bij zijn honderdste verjaardag twee jaar geleden kreeg Wessels in het gemeentehuis van Zeewolde het ‘Ereteken voor Orde en Vrede’ uitgereikt. Tevens ontving hij toen de veteranenspeld met het speciale KNIL-embleem. Wessels vindt het belangrijk dat defensie ook anno 2023 serieus wordt genomen door regering en samenleving. “Ik heb zelfs het gerucht gehoord dat er hier een kazerne komt.” Burgemeester Gorter beaamde dit. “Maar het is geen gerucht, er wordt echt over gesproken. We hebben er veel vragen over, maar wachten al sinds december op antwoord.” Gorter zei te hopen dat hij volgend jaar begin april Wessels mag feliciteren met zijn 103e verjaardag. “Of misschien zien we elkaar in de tussentijd nog wel.” De (102-)jarige die vanwege zijn hardhorendheid niet alles meer meekrijgt, knikte, maar zei niets te kunnen beloven. “Dat laat ik helemaal aan Onze Lieve Heer over.”