Het eerste (1982)
Het eerste (1982) Foto: Archieffoto

Zeewolde 40 jaar (deel 10): De eerste sportvereniging van Zeewolde (1982)

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

Toen de eerste agrariërs zich in 1979 in Zuidelijk Flevoland vestigden, hadden zij op zaterdagmiddag wel wat anders aan hun hoofd dan achter een bal aan rennen. Dat gold echter niet voor de jeugdige Leen den Boer. Als pupil had hij nog gevoetbald bij Swift ’64 in Swifterbant. Toen zijn ouders zich in 1978 met een agrarisch loon- en verhuurbedrijf vestigden op het Trekkersveld, was het gedaan met d(i)e pret. Vier jaar lang stond Leen droog. 

Hij kreeg voor het eerst weer enige hoop, toen er in 1981 een voetbalveld werd aangelegd nabij chauffeursrestaurant De Trekker. Daarvoor had hij natuurlijk wel medespelers nodig en die waren er maar mondjesmaat te vinden. Het verhaal wil dat Leens ouders Leen en Netty op een zondagmorgen na kerktijd (diensten waren in De Trekker) als Zeeuwen onder elkaar bezoek ontvingen van Gilles en Wolly Geschiere. Gilles was op dat moment hoofd technische dienst van Recreatiecentrum Zeewolde (RCN). Leen jr. zag zijn kans schoon om met Gilles over hún gezamenlijke passie te spreken: voetbal. Dertiger Gilles had in het verleden ook bij Swift ’64 gevoetbald en hij miste het spelletje toch ook wel. 

Enquête

Van het een kwam het ander. Er werd een enquête gehouden onder de circa 500 inwoners van het grote buitengebied van Zeewolde en dat resulteerde erin dat er zich direct 31 gegadigden meldden voor een eventuele voetbalvereniging. De aanmeldingen bleven binnenkomen, waarna besloten werd tot het oprichten van een algemene sportvereniging. Hier werd bewust voor gekozen, om onder een soort ‘omni’-paraplu in de toekomst meer sporten een kans te geven in het aanstaande dorp. De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) wilde ook wel meedenken en beloofde het voetbalveldje op het Trekkersveld op te knappen. Tevens werd toegezegd vóór 1 juni 1982 te zorgen voor een douche-, kleed- en toiletruimte. Ondertussen was men overigens ook al bezig met een ‘echt’ sportpark, dat zou worden gerealiseerd nabij het in aanleg zijnde Ontwikkelingskantoor Zeewolde aan de Horsterweg. 

Oprichtingsvergadering

De oprichtingsvergadering van de Algemene Sportvereniging Zeewolde ’82 (ASVZ ’82) vond plaats op maandag 19 april 1982 en werd gehouden in het restaurant van Recreatiecentrum Zeewolde. Bij deze gelegenheid werd de inmiddels 16-jarige Leen den Boer geprezen om alles wat hij in de aanloop naar deze avond had gedaan. In een speciale oorkonde stond zelfs dat hij mocht worden gezien als de oprichter van de eerste sportvereniging van Zeewolde. ASVZ ’82 kreeg ook een eerste bestuur. Tot voorzitter werd gekozen Albert Derk Bouwman (1944-2022), tot secretaris Jos van Kempen en tot penningmeester Lia John-Tromp. Niet iedereen was direct enthousiast over de voorgestelde clubkleuren (groen shirt en blauwe broek), zelfs niet toen Leen deze speciaal kwam showen. Betere voorstellen kwamen er uiteindelijk niet, waarna ook de clubkleuren een feit waren. 

Eerste seizoen

ASVZ ’82 nam seizoen 1982-1983 voor het eerst deel aan de competitie met drie teams: een senioren-, een B- en een pupillenteam. Bijgaande foto werd gemaakt op zaterdag 4 september 1982. ‘Het eerste’ verloor die middag thuis met 0-9 van DOSC uit Den Dolder. “ASVZ kon juiste draai niet vinden”, concludeerde De Flevolander. 

Op de foto staand van links naar rechts: Joop van der Marel (Schillinkweg), Jan de Visser (Knarweg), Cor(nelis) van Maanen (Appelvinkweg), Gerard Smit (Knarweg), Harm Eerkens (Roerdompweg), Sjaak Dekker (Sterappellaan) en Godert de Leeuw (Trekkersveld). Gehurkt: Fred Vos (RCN), Leen den Boer (Trekkersveld), Leo Kluifhooft (Pijlstaartweg, Lelystad), Gilles Geschiere (RCN), Bert Knook (Roerdompweg) en Arend John (RCN). 

De meeste wedstrijden in het eerste seizoen gingen (ruim) verloren. De allerlaatste werd wel gewonnen. AH uit Huizen werd met 8-5 verslagen dankzij drie treffers van Leen den Boer, twee van Jan de Visser en één van Arend John en Gilles Geschiere. AH hielp bij één doelpunt zelf ook nog een handje mee.