Afbeelding
Foto: Hanneke Adam

Jubileumviering op de veerboot

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - Op de veerboot Zeewolde - Strand Horst werd vrijdagochtend, 29 maart, het jubileum gevierd van Ronald Gorter. Hij kwam 25 jaar geleden in dienst bij wat nu Blue Amigo Zeewolde is en vaart al die jaren ‘week op, week af’ op de veerboot. Hij is voor veel Zeewoldenaren een bekend gezicht.

De veerdienst vaart al sinds 1993 tussen Zeewolde en Strand-Horst en is de ideale manier voor fietsers en voetgangers om de oversteek tussen deze twee plaatsen te maken.

Het veer biedt plaats aan 325 passagiers en is eigendom van de gemeenten Zeewolde, Ermelo en Harderwijk. Blue Amigo exploiteert vanaf 1 januari 2017 de verbinding.

De afgelopen 25 jaren vormt Ronald een team met Jan Wormsbecher. Zij varen de pont zeven dagen achtereen van ‘s ochtends half zeven tot de laatste vaart, die om 18.10 uur van Strand Horst vertrekt richting de thuishaven in Zeewolde. Het tweede team bestaat uit Bouke Lezwijn en Daniël Wormsbecher, de zoon van Jan. Ook zij draaien diensten zeven dagen achterelkaar. Omdat Ronald niet uit Zeewolde komt, moet hij iedere ochtend om kwart over vier uit bed. Hij heeft het ervoor over omdat hij zijn werk elke dag met plezier doet.

Ronald en Jan maken veel mee tijdens hun werk. Vorige week nog hebben ze een zwaan kunnen redden, die een ongeluk had gehad en onder het bloed zat. Ze hebben de zwaan overgedragen aan de dierenambulance. De ochtend erna heeft Ronald nog even gebeld om te vragen hoe de zwaan het maakte.

Glazen druppel

Een paar jaar geleden hebben Ronald en Jan de ‘Glazen Druppel’ ontvangen van het tv-programma Radar. Die is hun gegund door een meisje dat op weg was naar school en een lekke fietsband had. Het meisje kon op tijd naar school omdat Ronald en Jan haar een leenfiets gaven. Haar inmiddels gerepareerde fiets stond op haar te wachten toen ze na school weer de oversteek maakte om naar huis te gaan. De Glazen Druppel staat in de kajuit zodat ze er iedere dag trots naar kunnen kijken. Inmiddels zijn er op de boot altijd twee leenfietsen beschikbaar voor noodgevallen. De fietsen worden kosteloos onderhouden door een fietsenwinkel uit het dorp.

Uitdagingen

De veerboot vaart bijna het hele jaar door. Alleen tijdens de grote schoolvakantie vertrekt de boot vanuit de Aanloophaven in het dorp. De rest van het jaar vanaf de Strandweg.

Uitdagingen zijn er genoeg, zoals varen met dichte mist. Gelukkig hebben ze apparatuur aan boord waardoor ze ook dan veilig te oversteek kunnen maken.

Afgelopen periode hadden Ronald en Jan een nieuwe uitdaging, namelijk een extreem hoge waterstand. De laadklep van de veerboot lag dermate schuin dat het op- en afstappen op de boot niet gemakkelijk was. De jongens wisten zich meestal best wel te redden maar Ronald en Jan moesten wel heel wat meisjes helpen aan boord te klimmen en hun fietsen aan boord te helpen. En er natuurlijk ook weer af te helpen.

Het feestje van het 25-jarig jubileum vond plaats op de veerboot. Jan had alles georganiseerd voor zijn collega. Rond koffietijd kwamen collega’s, mensen van de gemeente en van andere bedrijven waar ze vaak contact mee hebben langs voor een kop koffie of thee met gebak. Ronald werd ook niet vergeten door vrienden en familie die hem telefonisch wilden feliciteren.

De schipper hoopt in ieder geval nog tot zijn pensioendatum heel veel mensen, werkenden en scholieren maar ook toeristen, over te kunnen varen.

Afbeelding