Een deel van de groep, die op 4 mei aan het werk is geweest, aan de koffie
Een deel van de groep, die op 4 mei aan het werk is geweest, aan de koffie Eigen foto

Bewonersproject ‘Groene Wig’ zorgt voor biodiversiteit

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Een aantal enthousiaste en betrokken bewoners van de Winde (waaronder een hovenier), zijn sinds 2018/2019 gestart met het groene buurtproject ‘Groene Wig’. Zij zijn in overleg gegaan met gemeente Zeewolde om te zien wat zij zelf konden bijdragen om het groengebied tussen de Winde en Atalanta, mooier en diverser te maken.

Gemeente Zeewolde heeft bijgedragen door het planten van bollen, zowel aan de kant van de Atalanta als aan de kant van de Winde. Dit voorjaar is er een prachtige slinger van narcissen bijgekomen langs de Winde, aan de kant van de Eikenlaan.

“In principe is de afspraak dat de vrijwilligers van Groene Wig de werkzaamheden uitvoeren en dat de gemeente onder meer de struiken en/of bomen levert”, aldus Marjan, een van de betrokken bewoners. “Daarbij bepaalt de gemeente wat er geplant of gezaaid wordt. Ook over de andere werkzaamheden worden afspraken gemaakt en is er een terugkoppeling naar de gemeente.”

Zo is er ook bloemenzaad verstrekt, waarbij de vrijwilligers het gras hebben afgeplagd om te kunnen zaaien. “Helaas geeft dit geen enorme bloemenzee, maar we zien wel dat de zaden zich verspreiden.” De bewoners voeren ook snoeiwerkzaamheden uit, “zodat er selectief gesnoeid kan worden. Van het snoeiafval maken we takkenrillen.”

Marjan: “We zien nu, na een aantal jaar, dat de bosschages door de aanplant met andere soorten bomen en struiken diverser worden en daarmee aantrekkelijker voor onder meer andere soorten vogels. We hebben hier nu de nachtegaal, de groene specht, groepjes staartmeesjes en het goudhaantje, die er voorheen niet waren. Enkele jaren geleden was er zelfs een broedpaar ransuilen.
De takkenrillen bieden de vogels ook extra bescherming en zorgen voor een veilig leef- en foerageergebied voor de egel.
Kortom, de aanpak van gemeente en bewoners met ecologisch beheer, zorgt duidelijk voor meer biodiversiteit!”

Met de door de gemeente Zeewolde en provincie Flevoland gesubsidieerde bosmaaier van Mountainbike Vereniging Zeewolde, is er 4 mei een aantal vlakken gemaaid op de Groene Wig. “Mooi dat deze maaier ook ingezet kon worden voor dit project! De gemaaide vlakken bevorderen de biodiversiteit, diverse insecten profiteren hiervan zoals de zandbij.”

Het gemaaide gras werd weer verwerkt in de takkenrillen. Tevens is er met het gemaaide gras en met door Ruitersportcentrum Zeewolde gedoneerde paardenmest, wederom een tweetal broeihopen gemaakt in het gebied langs het Wolderwijd. “We hopen zo onder andere de neushoornkever te lokken en wellicht de ringslang.” De (ongevaarlijke) ringslang komt volgens Landschapsbeheer Flevoland (nog) niet voor in Zeewolde, maar wel in de rest van Flevoland en ook op de Veluwe.  

De enthousiaste groep vrijwilligers werd geworven middels flyers in brievenbussen, rondom de Groene Wig. Tijdens de werkzaamheden is er ook tijd om samen een kopje koffie te drinken. “Want behalve een groen project, zorgt het samen werken in het groen ook voor verbinding in de buurt”, aldus Marjan. 

De bewoners zijn 4 tot 6 keer per jaar, in wisselende samenstelling aan het werk. Met de koffie mee, is het 2,5 uur per keer. “Kan je een keertje niet, of maar een uurtje, dan is dat ook geen probleem.”

Belangstellenden die ook vrijwilliger zouden willen worden bij ‘Groene Wig’, zijn van harte uitgenodigd om eens vrijblijvend langs te komen op Winde 38 of 40.  ”Zijn wij niet thuis, dan volstaat een briefje in de bus. Wij nemen dan contact met u op.” Vrijwilligers hoeven niet in de buurt te wonen om mee te kunnen doen.