Afbeelding
Eigen foto

Witte kerst?

· leestijd 1 minuut Bosgeluiden

Dat is elk jaar weer de vraag en de wens van vele. Als je in Nederland bent dan is er maar weinig kans op een witte kerst. Dan maar een groene.

Maar ja, groen? Alles lijkt grauw om ons heen, het gras is nog groen maar er zit geen groen blaadje meer aan de bomen en veel naaldbomen hebben we ook niet in de bossen van Zeewolde. Waar moeten we dan de groene kerst beleven? Nu, dat is toch in de bossen. Het blad mag er dan wel af zijn, toch zie je nog wel behoorlijk wat groen en niet alleen van gras.

Het groen wat nu opvalt is mos. Zeker de bladmossen vallen nu heel goed op. Je vindt ze bijna overal, op levende en dode bomen, op de grond tussen de andere planten of op velden. Degene die een grasveld in de tuin hebben zal het zeker ook opvallen dat het altijd in het gras zit. Soms zie je kussentjes van mos op dode boomstammen of stronken. Ze houden het liefst een beetje van een vochtige omgeving. Daarom zitten ze ook altijd het meest aan een kant van de stam van een boom, daar waar het het meest vochtig is. In de zomer lijkt het droog en dor, maar zodra het vochtiger wordt, dan zwelt het weer op en staat het er, zoals nu, fris bij.

Je hebt ook nog korstmossen, maar deze vallen niet onder de planten, maar is een samenlevingsvorm (symbiosevorm) tussen een schimmel en een bacterie of een alg.

Je hebt vele soorten mossen in onze bossen. Ga maar eens kijken of je verschillen kunt zien tussen deze kleine plantjes.

Fijne kerstdagen.

Boswachter Rob Koetsier