Afbeelding
Foto: SSB

Sterrenschot of Heksensnot

Bosgeluiden

In de winter zie het soms zo in één keer liggen langs de waterkant in het bos of veld, een hoop trillerige witachtige en doorzichtige hoop. Eerst denk je dat het misschien wel een paddenstoel is, maar als je het aanraakt blijkt dat het nergens aan vast zit. Het heeft wel wat weg van gelatine.

Maar wat is het nu eigenlijk. Vroeger dacht men dat het van vallende sterren kwam, vandaar de naam sterrenschot. Anderen dachten dat het van overvliegende heksen was die het tijdens een niesbui hadden achtergelaten. Nu weten we dat het een natuurlijk verschijnsel is.

Het is het overblijfsel van vrouwtjeskikkers die opgegeten worden door de reiger. Het is in dus eigenlijk kikkerdril zonder eitjes. Doordat dit opzwelt, als het met vocht in aanraking komt, bijvoorbeeld in de maag van de reiger, dan wordt het uitgekotst. Daar de vrouwtjeskikkers in de winter en vroege voorjaar dit aanmaken in hun lijf, zie je dit verschijnsel dan ook voornamelijk in de winter en het vroege voorjaar en dan vooral bij de waterkant, omdat hij daar vooral jaagt.

Boswachter Rob Koetsier