Afbeelding
Foto: Archieffoto

Zeewolde 40 jaar (deel 19): De ambtsketen van de burgemeester

· leestijd 1 minuut Cultuur Instagram

Een burgemeester was er nog niet, maar de ambtsketen lag al wel op hem te wachten in het Zeewolde van vóór 1984. Het ontwerp ervoor werd in augustus 1982 gepresenteerd door de toen 24-jarige edelsmid Piet Bakker uit Almere.

De adviescommissie Zeewolde stemde in die maand in met Bakkers ontwerp en dat werd daarna voorgelegd aan landdrost Han Lammers en het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders. Die goedkeuring kwam in augustus 1983.

Rijkswapen

Het hoofdbestanddeel van de ambtsketen was zilver. In totaal werd ervoor zo’n halve kilo gebruikt. Het zilver werd gepolijst en verwerkt met de blauwe edelsteen Sodalite. Aan de keten hing een penning met aan de ene kant een afbeelding van het Rijkswapen, terwijl er aan de andere zijde plaats was voor het wapen van de gemeente Zeewolde. De penning zou dan bijvoorbeeld kunnen worden gedraaid bij het uitreiken van de lintjes op de dag voorafgaand aan Koninginnedag/Koningsdag. Door het tonen van het Rijkswapen zou de burgemeester kunnen aantonen vertegenwoordiger te zijn van Hare Majesteit de Koningin en later (vanaf 2013) Zijne Majesteit de Koning. Aan de penning zat verder een oog dat werd vastgehouden in de bek van twee vissen. De vissen vormden het begin van de ketting. Tussen de vissen was een golvend motief en een schip gemonteerd. Hierachter was de edelsteen geslepen en gezet.

Symboliek

De vissen die de penning vasthielden, symboliseerden de betrokkenheid van het nieuwe land met het water. Het golfmotief en het schip wilden de betrokkenheid van de mens bij het water laten zien, voorheen door de visvangst en in later tijd door de vele mogelijkheden voor waterrecreatie. In het verlengde van de staartvin van de vissen werden schakels van rond draad gemaakt, dit als kader/omlijsting voor een plantaardig motief dat betrekking had op het polderlandschap. Het kader gaf de inpoldering aan, het plantenmotief het nieuwe land.

Lelie

In een drietal schakels in de ketting werd de plaats Zeewolde verbeeld. De schakels waren zowel aan de linker- als aan de rechterkant van de ambtsketen aangebracht. De schakels symboliseerden het water, de bossen en de landbouw. De eindschakel in de ketting werd gevormd door een zilveren rand met edelsteen. Hierop was een lelie gemonteerd, herinnerend aan de grondlegger van de Zuiderzeewerken, dr. ir. Cornelis Lely (1854-1929). Alle schakels werden scharnierend aan elkaar gemonteerd. Dit garandeerde dat de ketting bij het dragen altijd goed zou liggen.

Gemeentewapen

Eind augustus 1983 mochten ontwerper Piet Bakker en de leden van de adviesraad, Jan van Dongen (1935-2000) en Jan Miedema (1924-2001), de ambtsketen trots aan de pers en het volk tonen. Het wachten was nu alleen nog aan de drager van de ambtsketen en op koninklijke goedkeuring van het gemeentewapen van Zeewolde. Voor het wapen werd er een kleine ruimte aan de voorzijde van de ambtsketen opengelaten. Minister Koos Rietkerk (1927-1986) kwam bij de gemeentewording van Zeewolde op 2 januari 1984 vertellen dat de koninklijke goedkeuring voor het gemeentewapen binnen was. Dat was een beetje knullig, omdat de nieuwe burgemeester de ambtsketen juist bij deze gelegenheid kreeg omgehangen…