Grote belangstelling voor de wijkschouw
Grote belangstelling voor de wijkschouw Foto: Zeewolde Actueel

Slechte riolering leidt tot groot onderhoud in Edelstenenbuurt

Gemeente

ZEEWOLDE - De riolering in de Edelstenenbuurt werkt zo slecht dat deze vervangen moet worden. Dat heeft de gemeente per brief aan de bewoners laten weten. Ondanks dat de wijk in Horsterveld Noord nog maar 25 jaar bestaat heeft de gemeente aangegeven met het vervangen van het riool ook gelijk maar groot onderhoud uit te voeren in de wijk. 

De riolering in de Edelstenenbuurt is een zgn. gresriolering, gemaakt van keramisch materiaal verkregen uit gebakken klei. “Dat is een verkeerde keuze geweest”, geeft Anne Damstra, senior-beleidsmedewerker Beheer openbare ruimte, aan. “De buizen verzakken waardoor er scheurtjes ontstaan. Hierdoor loopt er een grote hoeveelheid grondwater het riool in. En teveel grondwater is schadelijk voor het zuiveringsproces in de waterzuiveringsinstallatie.”

Voor het groot onderhoud worden de bewoners betrokken in de voorbereidingen. Naast het vervangen van de bestrating gaat het groot onderhoud ook over het groen in de wijk, speeltuintjes, biodiversiteit, aanpassingen aan het veranderende klimaat en de warmtetransitie.

Tijdens een wijkschouw die in twee delen, op 20 en 25 april, door de gemeente werd georganiseerd, konden de buurtbewoners ter plaatse aangeven welke zaken belangrijk voor hun zijn. Punten die zij onder de aandacht brachten gingen onder meer over het tekort aan parkeerplaatsen, overlast van bomen, te hard rijden en de vraag naar oplaadplaatsen voor elektrische voertuigen. 

De informatie en ideeën van de buurtbewoners worden gebundeld. Op basis van deze informatie wordt een voorlopig ontwerp gemaakt. Dit zal worden gepresenteerd tijdens een bewonersbijeenkomst, gevolgd door een (beperkte) inspraakronde. Naar verwachting worden de werkzaamheden in de loop van 2024 gestart.

Afbeelding
Afbeelding