Afbeelding
Voorbeeldfoto: Staatsbosbeheer Zeewolde

Aanrijding met ree

· leestijd 1 minuut Politie

ZEEWOLDE - Boswachter Rob Koetsier waarschuwde er in zijn vorige column Bosgeluiden al voor; in de zomertijd zijn er meer aanrijdingen met wild. “De mensen zijn op andere tijden onderweg. Waar de dieren de ene dag nog veilig een weg konden oversteken, rijden nu auto’s. Daar moeten ze aan wennen. Dat kost tijd.” 

Een aanrijding met een auto overleeft zo’n dier meestal niet. Dat was ook het geval bij de aanrijding met een ree op de Slingerweg op 17 maart (19.30 uur). De 36-jarige bestuurster uit Nieuwegein had de ree niet gezien en raakte het dier. Ze kwam er gelukkig met de schrik vanaf. De auto was echter zo beschadigd dat het  moest worden afgesleept. 

“Dus denk om uw veiligheid en die van het wild. Matig uw snelheid zodat ieder van een mooie zomer kan genieten”, aldus de boswachter. 

Wat wel en niet te doen bij aanrijding met wild:

Als je geconfronteerd wordt met een aanrijding met een in het wild levend hoefdier:

- bel dan direct de politie: 0800-8844. 

- bel ook de politie als het dier niet blijft liggen. 

- probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven. 

- wacht de komst af van de politie of faunabeheer.

Wat je beslist niet moet doen:

- rijd niet door, dat is strafbaar.

- ga nooit achter het dier aan, laat dit over aan de deskundige faunabeheerder. 

- Bel niet met de dierenambulance maar met de politie. In het wild levende dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeën, hebben weinig tot geen kans na revalidatie te overleven. Soms ontfermt de dierenambulance zich over klein wild wat is aangereden en nog levend wordt aangetroffen.

- Neem aangereden wild nooit mee. Geef het ook niet aan derden. Het zijn beschermde dieren en de Wet natuurbescherming staat dit niet toe. Het is dus strafbaar. Alleen de opgeroepen faunabeheerder via politie en of SWN is bevoegd aangereden dieren te vervoeren. 

Meer informatie over wildaanrijding: www.wildaanrijding.nl