Het Nederlands team, onder wie de jongeren uit Zeewolde
Het Nederlands team, onder wie de jongeren uit Zeewolde Eigen foto

Zeewoldenaren in de prijzen op WK Taekwondo

· leestijd 2 minuten Sport Instagram

TAMPERE/ZEEWOLDE - Het Wereldkampioenschap Taekwondo 2023, dat van 6 tot en met 9 september werd gehouden in Tampere- Finland, zit er weer op en is zeer succesvol afgesloten door vier Zeewoldenaren, meldt Taekwon-do vereniging Hwa Rangdo.

De Nederlandse selectie, bestaande uit dertig sporters, heeft tijdens dit WK 2 gouden, 2 zilveren en 5 bronzen medailles behaald. “Het is al heel bijzonder dat maar liefst vier plaatsgenoten deel uitmaken van de Nederlandse selectie, maar dat zij dan ook alle vier hun aandeel hebben gehad in dit medailleaantal maakt het helemaal geweldig en bijna ongelofelijk!”

Tessa Schoots, Myrthe van der Veer, Koen Slot en Gabriel Langerhorst maken deel uit van de Nederlandse Selectie en waren door de bond geselecteerd om deel te nemen aan het WK. Tessa en Myrthe maakten al langer deel uit van de NL Selectie, voor Koen en Gabriel was het hun debuut. “En wat voor één!”

Het junior heren sparringsteam, bestaande uit een aantal ervaren jongens, werd dit WK voor het eerst aangevuld met Gabriel en Koen. Beiden hebben zich van hun beste kant laten zien en zo hun bijdrage geleverd aan de teamoverwinning. Bij Teamsparren worden de behaalde punten van de individuen bij elkaar opgeteld, waarmee het teamtotaal al dan niet bepalend is voor de winst of verlies van betreffende ronde. 

Na teamwinst op Puerto Rico, Noorwegen en Schotland werd het een finale tegen Polen. “Het waren zwaar bevochten partijen en de emotionele ontlading bij het eindsignaal was dan ook groot bij iedereen”, meldt de Zeewolder vereniging. “Het was één groot oranje feest op de tribune. De meegereisde supporters bevonden zich tijdens de finale tegen Polen in het hol van de leeuw. Zij zaten door elkaar met de Poolse supporters op de tribune. Maar wat een sportief feest, zo als het hoort! Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis heeft een junior heren team goud behaald op een WK. Echt ontzettend knap!”

Tessa is inmiddels een bekende op de internationale mat. Met het onderdeel Tuls senior dames 1e Dan is Tessa een geduchte tegenstander.  Met inmiddels meerdere internationale prijzen op zak ging zij voor de gouden plak. De concurrentie is echter moordend groot. Op de EK’s die jaarlijks worden gehouden zijn het vaak bekende tegenstanders. Het WK wordt normaliter tweejaarlijks gehouden. Vanwege de coronatijd werd het WK echter een keer uitgesteld, waardoor het nu voor het eerst in vier jaar weer werd gehouden. En dan zijn er toch een hoop landen meer ten opzichte van een EK;  o.a. Canada, Nieuw-Zeeland, America, Japan, China. Dus nu had Tessa ook tegen tegenstanders uit landen buiten Europa. Na winst op China en Argentinië strandde Tessa helaas in de halve finale tegen Schotland. Deze sterke Schotse dame ging er uiteindelijk met het goud vandoor, waarmee Tessa een bronzen medaille heeft behaald. “Dus wederom een podiumplaats voor Tessa wat zeker op WK niveau heel erg knap is.”

Met de eerder behaalde zilveren medailles op het EK in Roemenië 2023 en Kroatië 2022 was ook Myrthe absoluut gebrand op het winnen van goud. Het WK was dit jaar, zo vlak na de zomervakantie, niet zo gunstig gepland. Dus Myrthe heeft de vakantie volledig doorgetraind om niet uit ritme te raken en haar conditie op peil te houden. Na winst op Noorwegen, Polen en Schotland kwam zij in de finale tegen Argentinië te staan. Argentinië is een groot Taekwondo land en behoort daarmee tot de top. Tot en met de rust bleef Myrthe kanshebber, maar daarna kreeg de Argentijnse voorsprong welke zij niet meer weggaf. Dus het werd weer een zilveren medaille voor Myrthe, maar nu op het WK en met de wetenschap dat zij in haar klasse als hoogste Europeaan geëindigd is. “Dit was haar laatste toernooi in de junioren klasse. Als Mythe volgend jaar door de bond geselecteerd wordt, zal zij uitkomen in de seniorenklasse en dat geeft weer een extra uitdaging!”

De deelnemers keerden moe maar voldaan terug en zijn inmiddels al weer volle bak aan het trainen. “Op naar het volgende EK dat volgend jaar april in Polen zal worden gehouden. Hopelijk maken deze kanjers ook dan weer deel uit van de Nederlandse Selectie en mogen daar de mat namens Nederland weer betreden!”