Afbeelding
Foto: Aangeleverd

VCA halen met spoed? Zo regel je het in 1 dag!

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Een VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) wordt in veel sectoren gevraagd om te laten zien dat je als werknemer op de hoogte bent van de geldende veiligheids- en milieueisen. Een VCA cursus volgen en je certificaat halen is dus een goed idee, want hiermee heb je absoluut een streepje voor bij jouw (toekomstige) werkgever. Gelukkig kan dit het hele jaar door: Kijk hier alvast wanneer er een cursus en examen wordt georganiseerd bij jou in de buurt. Alvast goed voorbereiden? Lees dan gauw verder, want hieronder vertellen we je alles wat je hoort te weten over je VCA halen in Ć©Ć©n dag! 

Welke VCA moet ik halen?

Als eerste is het goed om te weten dat er verschillende VCA soorten zijn. Welke je precies moet halen, is afhankelijk van jouw functie. Ben je een algemene werknemer in de bouw bijvoorbeeld, dan past de VCA Basis bij jou. Heb je een leidinggevende functie, dan is de Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL VCA) een goede optie. Verder kun je als intercedent van een uitzendbureau in de bouwsector de Veiligheid voor intercedent leidinggevenden (VIL VCU) halen. 

Hoe ziet een VCA cursus eruit?

Een VCA cursus duurt Ć©Ć©n dag (van 08:00 uur tot 16:00 uur), dus dat is ook ideaal als je je VCA met spoed wilt halen. Om jezelf optimaal voor te bereiden, moet je thuis eerst een e-learning module afronden. Zo kan je meteen aan de slag met de ervaren instructeur tijdens de cursusdag zelf. Je gaat verder in op de lesstof en uiteraard is er ook ruimte om vragen te stellen. Ook ga je met de instructeur oefenvragen doornemen, zodat je feeling krijgt voor de manier van vragen stellen. Een cursusdag VCA is dus vrij intensief, mede omdat je direct erna het examen zult afleggen. Er wordt uiteraard gezorgd voor koffie, thee en een lekkere lunch, dus je krijgt genoeg energie om het uit te zingen. We weten zeker dat het je goed af zal gaan!

Hoe zit het VCA examen in elkaar?

Na de cursus ga je op dezelfde dag nog het examen afleggen om 16:00 uur. Het VCA examen bestaat uit 40 vragen en duurt 1 uur. Het VCA VOL-en VCU VIL-examen duren 75 minuten en bestaan beide uit 70 vragen. Ben je klaar met het examen, dan sluit je het scherm af en krijg je direct de uitslag te zien. De uitslag wordt dan ook meteen doorgegeven aan het Centraal Diploma Register. Werkgevers kunnen dit register raadplegen en zien dat je geslaagd bent voor het VCA examen. Daarnaast krijg je binnen twee weken het VCA diploma op papier per post opgestuurd en een digitale VCA pas voor op je smartphone.